Україна

Мобілізація в Україні: до процесу долучають ОСББСюжет


Мобілізація в Україні: до процесу долучають ОСББ

Голів ОСББ закликали подати списки мешканців-чоловіків до ТЦК і сприяти поквартирним обходам.

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що під час обговорення змін щодо порядку мобілізації військові запропонували додатково призвати до лав ЗСУ 450-500 тисяч людей. Тому, скоріше за все, скоро в Україні будуть введені додаткові заходи мобілізації.

Проте вже зараз до процесу вручення повісток вирішили долучити голів об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Зокрема, в Полтаві очільників ОСББ зобов’язали надати доступ працівникам ТЦК до під’їздів, а в Тернопільській та Київській областях – подати списки чоловіків призовного віку, які проживають в будинку.

Дані мешканців

Цього тижня влада Тернопільської області наказала главам ОСББ подати до міської ТЦК та СП списки військовозобов’язаних власників та мешканців-чоловіків у віці від 27 до 58 років.

Пізніше на нараді з чиновниками домоправителі обурилися подібним наказом та зазначили, що вони не зобов’язані перевіряти, чи стоять мешканці їхнього будинку на військовому обліку та як давно вони оновлювали свої дані, пише видання Today.

Глави ОСББ визнали, що у них навіть немає повних списків громадян, які мешкають у їхніх будинках, бо в квартирі може бути прописана одна людина, а по факту проживає кілька осіб.

Також керівники тернопільських ОСББ наголосили, що не готові проводити рейди по квартирах людей, запитувати ім’я, прізвище та вік чоловіків й уточнювати, чи стоять вони на обліку у місцевому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. І тим більше, вручати їм повістки.

 20 хвилин/Нарада для ОСББ та домоуправителів, до якої долучились поліція та працівники ТЦК в Тернополі 18 грудня

На це начальник відділу комплектування Тернопільського міського ТЦК та СП Юрій Гельжинський все ж таки закликав домоуправлінців сприяти тому, щоб військовозобов’язані оновлювали дані у військоматах. Особливу увагу попросив він звернути на переселенців, які можуть взагалі не перебувати на обліку за новим місцем проживання.

“Ми вам не вороги. Не треба з нас робити злочинців, які постійно зі зброєю заламують руки і штовхають до намиста. Ми виконуємо свою роботу. Усі повинні стояти на обліку, всі повинні оновлювати дані вчасно. Ми розуміємо, що всі не підуть воювати, що треба залишати чоловіків і в тилу, бо без них ми не витягнемо у багатьох сферах. Але держава має мати актуальні дані, адже хлопці в окопах теж втомилися, їх треба заміняти”, – зазначив Гельжинський.

Поквартині обходи

Розпорядження про подання списків військовозобовязаних чоловіків почали отримувати і голови ОСББ в Київській області. Окрім цього, як розповів мешканець Ірпеня для Кореспондент.net, в одному з житлових комплексів міста, який має закриту територію, домоуправлінець сприяв співробітникам ТЦК поквартирній роздачі повісток.

Також у Полтаві місцеві чиновники зобов’язали глав ОСББ надати доступ працівникам ТЦК до під’їздів.

“Представники ОСББ надають доступ до під’їздів. Представники ТЦК заходять в під’їзд, стукають у квартиру і вже спілкуються з громадянином. Ми не кажемо зараз в жодному разі про видачу повістки, як про видачу так званої бойової повістки. Лише для прибуття в ТЦК”, – заявив речник обласного ТЦК Роман Істомін.

Окрім цього у Запоріжжі вже сформували 21 мобільну групу, які разом із військкомами ходитимуть по будинкам. Контакт з групою і поквартирний обхід має забезпечувати глава ОСББ.

Що кажуть військові

На ситуацію щодо повісток від ОСББ відреагував речник Командування Сухопутних військ Володимир Фітьо. За його словами, представники ЖЕКів та ОСББ, селищні голови, старости і представники територіальних громад можуть вручати повістки військовозобов’язаним.

“Військовозобов’язаний при зміні місця проживання має семиденний термін, щоб встати на облік до нового ТЦК за місцем проживання чи праці. Якщо він цього не зробив – то він ухилянт”, – сказав Фітьо.

За його словами, скоро електронний реєстр військовозобов’язаних Оберіг буде синхронізовано з іншими державними реєстрами і співробітники ТЦК бачитимуть, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він, наприклад, працює у Львові.

“Тоді буде звернення до власника його підприємства, і керівник буде зобов’язаний особисто доставити працівника-військовозобов’язаного до ТЦК”, – додав Фітьо.

Також він зазначив, що спортзал та ресторан – це громадські місця. Відповідно, роздавати там повістки законом не заборонено.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button