Світ

Польща оголосила українською ракету, що впала рік назад в Пшеводуві – ЗМІ

Польща оголосила українською ракету, що впала рік назад в Пшеводуві - ЗМІ

Фото: WoW – Wolski o Wojnie

Наслідки падіння ракети у Польщі 15 листопада 2022 року

Польські експерти стверджують, що російські позиції знаходилися в такому місці, звідки жодна ракета РФ не могла досягти Пшеводува.


Польські експерти переконані, що ракета, внаслідок якої у листопаді 2022 року загинули двоє людей на зерносушарці в Пшеводуві, була українською. Про це 26 вересня пише Rzeczpospolita з посиланням на джерела.

 

При цьому вказується, що польська сторона дійшла такого висновку попри відсутність співпраці з боку України, чиї експерти досі не надали жодних матеріалів.

 

“Справді, ми отримали висновок, але через його конфіденційний характер ми не розголошуємо його зміст… Ми направили заявку про правову допомогу в Україну і чекаємо на відповідь”, – розповів виданню речник Національної прокуратури Лукаш Лапчинський, додавши, що на поточному етапі розслідування доказова діяльність в Польщі вичерпана.

 

За даними Rzeczpospolita, висновок підготували на основі багатьох джерел, заснованих на комплексних, засекречених висновках національних служб. І в цілому його схвалив Військовий інститут техніки озброєння. 
 

Слідство вважає, що у Пшеводуві впала українська зенітна ракета С-300 5-В-55 російського виробництва. Прокуратура Польщі стверджує, нібито знає, з якого місця ППО України її запустили. У виданні вказали, під час масованого обстрілу України з боку РФ 15 вересня 2022 року ракети ППО з українського боку випустили парами. Один зі снарядів влучив у ціль, інший продовжив летіти.

 

“У такій ситуації, коли ракета знаходиться на певній висоті, наявні в ній механізми повинні викликати її самознищення. Цього не сталося. Ми не знаємо чому”, – зазначили джерела видання.

 

За словами слідчих, ракету нібито не могла запустити РФ, оскільки вона має радіус дії від 75 до 90 км. У той час російські позиції були в такому місці, звідки жодна російська ракета не могла досягти Пшеводува. Також слідство відкинуло можливість запуску ракети з Білорусі. 

Нагадаємо, 15 листопада 2022 року під час масованої ракетної атаки РФ території України, вибухи пролунали у прикордонному селі у Польщі – Пшеводуві. В результаті падіння ракети загинуло двоє людей, а руйнування зазнали місцеве фермерське господарство. 
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button