Світ

Переговори щодо вступу України у ЄС: названо строк

Переговори щодо вступу України у ЄС: названо строк

Роберта Мецола

Голова Єволпарламенту вважає, що формальні переговори з Україною щодо членства мають початися у цьому році.

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола вважає, що Євросоюз має провести внутрішні реформи, щоб підготуватися до наступних хвиль розширення, та розпочати формальні переговори з Україною щодо членства ще до цьогорічного Різдва. Про це Мецола розповіла в інтерв’ю британському виданню The Guardian.

“Європейський Союз має розпочати масштабну хвилю змін, щоб підготуватися до появи України як країни-члена, і в цьому вимірі нічого не знімається зі столу, включаючи усунення торговельних тарифів та надання Києву доступу до внутрішнього ринку ЄС ще до набуття повного членства, вважає президент Європейського парламенту Роберта Мецола. Вона висловила сподівання, що країни-члени розпочнуть формальні переговори з Україною щодо членства вже у грудні”, – йдеться у публікації.

Голова Європарламенту сказала, що очікує початку офіційних переговорів про вступ до Євросоюзу з Україною до Різдва. “Якщо вони йдуть швидко, ми повинні відповідати цій швидкості”, – пояснила вона.

На її переконання, лідери Євросоюзу мають прискорити процес входження до ЄС України та країн Західних Балкан, щоб запобігти зростанню російських впливів у цих регіонах. Зволікання з процесом розширення ЄС або їх відштовхування, за її словами, може бути найгіршим рішенням, оскільки може призвести лише до зростання кількості євроскептиків, націоналізму та праворадикальних рухів.

У публікації зазначається, що рішення щодо формальних переговорів про членство буде за міністрами країн ЄС, які проведуть формальну зустріч у грудні після того, як Єврокомісія у жовтні оприлюднить доповідь про прогрес України на шляху реформ, необхідних для продовження процесу розширення.

За висновком The Guardian, наступна хвиля розширення ЄС може включати Україну, Молдову й Албанію, після чого кількість країн-членів зросте до 30. При цьому очевидно, що подальше розширення ЄС до 32-33 членів потребуватиме рішучого реформування європейської економіки, яка може просто не витримати такого збільшення Євросоюзу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ще у червні закликав почати переговори щодо вступу України до ЄС.

Єврокомісія готова розпочати перемовини про вступ України до ЄС

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button