Світ

Операція ГУР. Знищення стратегічної авіації РФСюжет

Операція ГУР. Знищення стратегічної авіації РФ

Фото: Telegram/ВЧК-ОГПУ

Наслідки удару по авіабазі Сольці

Два аеродроми в глибокому тилу РФ зазнали ударів безпілотними. Попередньо відомо про пошкодження кількох літаків стратегічної авіації.

В суботу на військовому аеродромі Сольці у Новгородській області, де базуються стратегічні бомбардувальники Ту-22М3, сталась масштабна пожежа. Міноборони РФ згодом заявило, що авіабазу атакували невідомі дрони і в результаті удару пошкодження зазнав один літак.

Зазначимо, що аеродром Сольці розташований приблизно за 650 кілометрів від кордону з Україною і саме звідси 15 серпня злітали російські Ту-22М3 і били по Львову, Луцьку та Дніпру. Також авіабаза використовується для приймання урядових бортів під час візитів до Новгорода російських високопосадовців.

Не один літак

Напередодні американський Інститут вивчення війни підтвердив, що удар по Сольцях нанесли Збройні сили України.

Одне з російських джерел повідомило ISW, що вогонь пошкодив чи повністю знищив два літаки, а не один і мова йде про надзвукові бомбардувальники дальнього радіуса дії Ту-22М3.
Співрозмовник також заявив, що російські війська вже перемістили один неушкоджений літак на авіабазу Оленя Мурманської області.

Аналітики ISW зазначають, що удар дрона по авіабазі Сольці спричинив хвилю критики на адресу Міноборони РФ з боку російських так званих воєнкорів і блогерів. Вони звинуватили відомство в тому, що воно не запобігло ймовірній атаці українських безпілотників та применшило серйозність її наслідків.

“Пошкодження або навіть знищення двох літаків Ту-22М3 не призведе до значущих наслідків у військовому сенсі, однак реакція російських воєнкорів на цей удар демонструє, як подібні атаки всередині РФ підтримують більш масштабні зусилля України з деградації морального духу Росії”, – говориться в звіті Інституту.

Удар по Шайковці

Чергова атака БПЛА сьогодні сталася на ще один аеродром – Шайковка у Калузькій області.

“Дрон Збройних сил України” впав на територію військового об’єкта в понеділок вранці, 21 серпня, близько восьмої години ранку”, – повідомив Telegram-канал Mash.

За його даними, Шайковку атакував цивільний безпілотник, який був з посиленою батареєю і саморобним вибуховим пристроєм.

На каналі стверджується, що дрон “був вчасно збитий”. Водночас йдеться, що на місці падіння з’явилася воронка, і була пожежа.

За попередньою інформацією, пошкоджень зазнав один надзвуковий ракетоносець-бомбардувальник Ту-22М3.

Спецоперація ГУР

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов натякнув, що за знищенням стратегічного бомбардувальника ТУ-22М3 в Сольцях стоїть його відомство.

“Саме цей бомбардувальник обстрілював Україну ракетами Х-22 та Х-32, з якими важко впоратись нашій системі ППО. ТУ-22М3 – коштує декілька десятків мільйонів доларів. Відновити цю втрату Росія уже не зможе – літак згорів вщент. Звісно, знищення одного ТУ-22М3 та пошкодження іншого не гарантує, що росіяни припинять ракетні атаки на Україну”, – сказав Юсов в коментарі Суспільному.

Він додав, що атака на літаки ТУ-22М3 являє собою також психологічний удар – тепер росіяни змушені ховати свої бомбардувальники подалі та відтягувати до аеродромів додаткові засоби ППО.

Щодо Шайковки Юсов заявив, що удари по авіабазі виконали у координації з Головним управлінням розвідки. За його словами, під час сьогоднішньої атаки було пошкоджено кілька одиниць ворожої авіатехніки.

Групи, які здійснили атаку на Шайковку, відпрацювали та успішно повернулися з центральної Росії, додав представник ГУР.

Юсов наголосив, що робота на території РФ триває. Мова про Москву, Московську область та інші напрямки на території країни-агресора.

“У багатьох випадках діють громадяни РФ, які з різних міркувань, у тому числі з ідеологічних, вживають заходів щодо боротьби зі злочинним диктаторським режимом”, – сказав він у коментарі РБК-Україна.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button