Світ

ООН відкрила першу за півстоліття конференцію з водної безпеки

ООН відкрила першу за півстоліття конференцію з водної безпеки

Фото: Unsplash

Глобальна водна криза загрожує вийти з-під контролю

На людство насувається глобальна водна криза, яка може “вийти з-під контролю” через зростання споживання води та кліматичну кризу.

Вже найближчим часом людство може зіткнутися з глобальною проблемою нестачі питної води. Про це в середу, 22 березня, йдеться в доповіді ООН, присвяченій Конференції з водних ресурсів у Нью-Йорку, повідомляє Reuters.

 

У документі сказано, що люди стали більше споживати води і щороку цей показник зростає.

 

“Протягом останніх 40 років споживання води у світі зростає на 1% на рік, що пов’язано зі збільшенням населення планети та зміною моделей споживання”, – йдеться у документі.

 

Аналітики прогнозують, що до 2050 року в містах брак води будуть відчувати близько 2,4 мільярда людей, що вдвічі вище, ніж було ще кілька років тому. При цьому потреба міст у воді до середини сторіччя зросте на 80%.

 

При цьому основним споживачем води залишається сільське господарство, на яке припадає до 70% світового споживання.

 

“Урядам потрібні плани, які могли б забезпечити справедливий доступ до води всім людям, які цього потребують і одночасно зберігали цей дорогоцінний ресурс. Чверть населення світу покладається на небезпечну питну воду, а половина не має базових санітарних умов для життя”, – заявив генсек ООН Антоніу Гуттереш.

 

Говорячи про найбільш вразливі країни, в ООН заявили, що насамперед водну кризу відчуватимуть на Близькому Сході та в Африці, де води не вистачає вже зараз. Також дефіцит води можливий у Центральній Африці, Східній Азії та Південній Америці.

 

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button