Світ

Низка країн ухвалила комюніке в рамках реалізації Формули миру

Низка країн ухвалила комюніке в рамках реалізації Формули миру

Фото: president.gov.ua

40 країн ухвалили комюніке в рамках реалізації Формули миру

Учасники зустрічі зобов’язалися співпрацювати, щоб сприяти ремонтним роботам в Україні задля усунення шкоди енергетичній системі.

Україна провела першу тематичну розширену зустріч робочої групи, присвяченої реалізації пункту Формули миру щодо енергетичної безпеки. Конференцію організували у продовження першого Саміту миру. Про її результати у четвер, 22 серпня, повідомив Офіс президента.

Вказується, що зустріч пройшла у онлайн форматі. На були присутні представники понад 40 країн-партнерів і міжнародних організацій. З української сторони участь у засіданні взяли представники Офісу президента та Міністерства енергетики.

Голова Офісу Андрій Єрмак зазначив, що внаслідок постійних атак на енергетичну систему Україна втратила понад 9 ГВт генерації. Через це ситуація в гуманітарній сфері та економіці значно погіршилася.

“Захист об’єктів енергетичної інфраструктури, їх швидке відновлення та розвиток – єдиний спосіб запобігти поглибленню кризи. Україна потребує вашої енергетичної солідарності”, – заявив він.

Єрмак припустив, що водночас Україна може стати платформою для впровадження й тестування нових підходів до зеленого переходу та посилення сталого розвитку.

Копенгаген пообіцяв, що під час головування в Раді ЄС у 2025 році одним з основних пріоритетів буде збереження сильної політичної уваги блоку до енергосистеми України. А Варшава запевнила: коли головуватиме, то прагнутиме припинити імпорт російського палива до країн ЄС.

За результатами конференції учасники ухвалили Спільне комюніке, у якому партнери зобов’язалися підтримувати зусилля України з відбудови своєї енергетичної системи на принципах переходу до зеленої енергетики та енергетичної незалежності. Загалом, вони затвердили, що поділяють спільне бачення трьох аспектів:

  • гарантування безпеки цивільної енергетичної інфраструктури під час збройних конфліктів;
  • відбудова енергетичної системи України в короткостроковій та довгостроковій перспективі в інтересах підвищення глобальної енергетичної безпеки та стійкості;
  • захист енергетичної інфраструктури від атак.

Нагадаємо, російські агресори знищили 80% теплової генерації та третину гідрогенерації України. Загалом мова йде про втрату 9 гігават потужностей. Притому що пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 гігават.

США допоможуть відновити українську енергетику

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 + fifteen =

Back to top button