Світ

Німеччина визнала Росію найбільшою загрозою

Німеччина визнала Росію найбільшою загрозою

Олаф Шольц взяв участь у презентації стратегії національної безпеки Німеччини

Війна Росії проти України кидає фундаментальний виклик європейському безпековому порядку, зазначив Олаф Шольц.

Росія становить найбільшу загрозу для миру та безпеки на всьому євроатлантичному просторі. Про це йдеться в ухваленій стратегії національної безпеки ФРГ, оприлюдненій у середу, 14 червня.

Агресивна війна Росії проти України є порушенням міжнародного права та європейського безпекового порядку. Сьогоднішня Росія є найбільшою загрозою для миру та безпеки в євроатлантичному регіоні в осяжному майбутньому, – вказано у документі, який є першим подібним у історії Німеччини.

Під час презентації стратегії канцлер Олаф Шольц заявив, що війна Росії проти України “кидає фундаментальний виклик європейському безпековому порядку”, саме тому так важливо підтримати Україну.

У Берліні вважають, що ця війна стала “кричущим порушенням Статуту ООН та загальної європейської системи безпеки” та “епохальним переломним моментом”, адже Кремль прагне “зруйнувати державний суверенітет, територіальну цілісність, культурну ідентичність та політичне існування мирного сусіда” та просуває “політику сфер впливу”.

У стратегії вказано, що Росія нарощує звичайні та ядерні озброєння і “тим самим загрожує стратегічній стабільності”.

“Вона методично намагається дестабілізувати демократичні суспільства в Європі, послабити ЄС та НАТО і на світовому рівні проводить засновану на інтересах політику, спрямовану проти прав людини та народів”, – йдеться у документі.

Зазначено, що “ні Німеччина, ні НАТО не шукають конфронтації з Росією”. “Однак ми в альянсі будь-коли готові і в змозі захищати суверенітет і свободу, як нашу, так і наших союзників”, – наголошується у стратегії.

При цьому Берлін “робить ставку на збереження гідних довіри політичних і військових каналів зв’язку у відносинах НАТО і Росії з метою скорочення стратегічних ризиків і сприяння прозорості”.

“Ми залишаємося відкритими щодо взаємних заходів щодо підтримки транспарентності, як тільки для цього з’являться умови. Ми робимо ставку на практичні інструменти з контролю над озброєннями та формування довіри у військовій сфері під егідою ОБСЄ”, – наголошується в документі.

Раніше Олаф Шольц зробив заяву про гарантії безпеки для України. Вони, на думку канцлера ФРН, мають відрізнятися від статусу членів НАТО, але мають дати країні необхідний захист.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button