Світ

Не боєголовка, а глушилка: ЗМІ дізналися про протисупутникову зброю РФ

Не боєголовка, а глушилка: ЗМІ дізналися про протисупутникову зброю РФ

Фото: ANTARA/net/rst

РФ може спробувати глушити чи засліплювати супутники

В американській розвідці вважають малоймовірним те, що РФ зможе розмістити у космосі ядерну боєголовку, пише Reuters.

Аналітики вважають, що зброя космічного базування, яку може розробляти Росія, скоріш за все, є ядерним пристроєм для засліплення, глушіння або спалювання електроніки всередині супутників, а не вибуховою ядерною боєголовкою для їхнього збиття. Про це у четвер, 15 лютого, повідомляє Reuters.

Джерело агентства зазначило, що Вашингтон отримав нові розвідувальні дані, пов’язані з російським ядерним потенціалом і спробами розробити зброю космічного базування. Згідно з ними, нові російські можливості не становлять нагальної загрози для Сполучених Штатів.

Агентство з посиланням на аналітиків, які відстежують російські космічні програми, пише, що космічна загроза – це, ймовірно, не ядерна боєголовка, а скоріше потужний пристрій, що потребує ядерної енергії для низки атак на супутники. Це можуть бути глушилки сигналів, зброя, здатна засліплювати датчики зображення, або ж електромагнітні імпульси, здатні вивести з ладу всю електроніку супутників у певному орбітальному регіоні.

“Те, що Росія розробляє систему, яка живиться від ядерного джерела … і має можливості радіоелектронної боротьби на орбіті, більш вірогідно, ніж теорія про те, що Росія розробляє зброю з ядерною боєголовкою”, – сказав виконавчий директор адвокаційної групи Асоціації з контролю над озброєннями Деріл Кімбелл.

У доповіді Розвідувального управління Міністерства оборони США за 2023 рік зазначається, що Росія розробляє цілу низку озброєнь, призначених для ураження окремих супутників, а також, імовірно, розробляє “більш потужні системи, які поширюють загрозу на структури всіх супутників”.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ повідомили, що Росія планує вивести у космос ядерну зброю. Саме через це голова комітету Палати представників з розвідки Майк Тернер заявив про загрозу національній безпеці США та закликав американського президента Джо Байдена розсекретити всю інформацію щодо цього. 

У четвер у Білому домі підтвердили інформацію стосовно того, що Росія розробляє протисупутникову зброю, але наголосили, що це не активна функція, яку було розгорнуто, а можливий потенціал.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button