Світ

НАТО зупинив участь у договорі, з якого вийшла РФ

НАТО зупинив участь у договорі, з якого вийшла РФ

Фото: НАТО

Країни НАТО одноголосно засудили рішення Росії вийти з ДЗЗСЄ та її війну проти України

Вихід Росії із ДЗЗСЄ є останнім у ряді дій, які систематично піддривають євроатлантичну безпеку, зазначили у Альянсі.

Країни НАТО вирішили призупинити свою часть у Договорі про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) після остаочного виходу Росії з нього. Про це повідомляється на сайті Альянсу у вівторок, 7 листпада.

Так, країни НАТО засудили рішення Росії вийти з ДЗЗСЄ та її агресивну війну проти України, що протирічить цілям договору.

“Вихід Росії є останнім у ряді дій, які систематично піддривають євроатлантичну безпеку… Визнаючи роль ДЗЗСЄ як основи євроатлантичної архітектури безпеки, ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються договору, а Росія ні, була б нежиттєздатною. Тому, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки часу, на скільки це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом. Це рішення повністю підтримано всіма членами НАТО”, – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що члени Альянсу залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки.

“Це доповнює побудову Альянсу у сфері стримування та оборони, яке держави-члени вирішили ще більше зміцнити”, – вказано у заяві.

Раніше у вівторок стало відомо, що Росія остаточно вийшла з ДЗЗСЄ. У Москві запевнили, що переконані у своїй правоті і звинуватили НАТО у “розпалюванні конфлікту” в Україні.


ДЗЗСЄ був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі представниками 16 держав-учасниць НАТО та шістьма державами-учасницями Організації Варшавського договору (ОВД) – СРСР і п’ятьма його союзниками. ДЗЗСЄ набув чинності вже після розпаду “соціалістичного табору”, ОВД та Радянського Союзу – 9 листопада 1992 року. Договір встановлював юридично обов’язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.

У 2004 році РФ ратифікувала Угоду про адаптацію ДЗЗСЄ від 19 листопада 1999 року (не набуло чинності).

Учасники угоди вимагали від Росії виконання зобов’язань з виведення військ із Грузії та Молдови. У 2007 році РФ призупинила свою участь в договорі, а в 2015 році – участь у засіданнях спільної консультативної групи з угоди.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button