Світ

Наслідком режиму самоізоляції стали більше 1,4 млн випадків незапланованих вагітностей

Більше 1,4 мільйона випадків незапланованих вагітностей – один з наслідків режиму ізоляції та інших заходів, прийнятих в рамках боротьби з пандемією. Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на 112ua.

Прес-реліз організації відзначає проблеми з контрацепцією в 115 країнах з низьким і середнім доходом з минулого року. Обмеження на поїздки, перервані ланцюжки поставок і перевантажені медичні установи порушили доступ до засобів планування сім’ї.

Як йдеться в повідомленні Фонду, одночасно “багато країн, особливо з високим доходом, демонструють ранні ознаки різкого зниження народжуваності”.

“Якщо скласти їх разом, отримані результати демонструють, наскільки серйозно репродуктивні долі жінок змінилися, а їх переваги виявилися підірваними в результаті пандемії”, – заявили в ЮНФПА.

За даними організації, незаплановані вагітності створюють величезне навантаження на сім’ї, які страждають від фінансових проблем, пов’язаних з пандемією. Крім того, з ними пов’язане зростання материнської захворюваності і смертності, а також числа небезпечних абортів.

Відзначається, що перебої з послугами планування сім’ї торкнулися близько 12 млн жінок, в основному в квітні і травні минулого року. Їх середня тривалість – 3,6 місяці.

Однак ситуація могла стати ще гіршою без швидких дій, які дозволили багатьом системам охорони здоров’я зберегти або відновити доступ до основних медичних послуг, включаючи контрацепцію. У фонді заявили, що завдяки швидким заходам змогли поставляти контрацептиви та інші засоби охорони репродуктивного здоров’я, а також матеріали індивідуального захисту для медпрацівників навіть в умовах зростання цін і обмежень в ланцюжках поставок. Серед вдалих знахідок – використання програми виклику таксі для доставки контрацептивів, SMS-повідомлення та адресні консультації з планування сім’ї в карантинних центрах.

Нагадаємо, пандемія коронавірусної хвороби збільшує ризик дитячих шлюбів для мільйонів дівчат у всьому світі. До кінця десятиліття кількість таких шлюбів може зрости ще на 10 млн, що нівелює роки прогресу в боротьбі з цією практикою.

Back to top button