Світ

Молдова з початку війни видала Україні 35 ухилянтів – ЗМІ

Молдова з початку війни видала Україні 35 ухилянтів - ЗМІ

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото)

Передача та прийом громадян між Молдовою та Україною здійснюється на підставі Угоди про реадмісію осіб

ДПСУ підтвердила, що молдовська сторона повернула 35 громадян, які незаконно перетнули держкордон.

Молдова з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року видала українським прикордонникам 35 громадян України, що незаконно перейшли державний кордон і опинилися на її території. Про це повідомляє місцеве видання NеwsMaker з посиланням на підтвердження Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

У ДПСУ повідомили, що передача та прийом громадян між Молдовою та Україною здійснюється на підставі Угоди між Кабміном України та урядом Молдови про реадмісію осіб. Договір про реадмісію (угоду між державами щодо примусової висилки людини) країни уклали ще у 2017 році.

Прикордонна служба України відповідає за здійснення реадмісії власних громадян виключно за прискореною процедурою, тобто у тих випадках, коли цих людей затримали молдовські прикордонники у прикордонному районі протягом 48 годин із моменту незаконного перетину ними держкордону.

Видання надіслало запит до прикордонної поліції Молдови стосовно ситуації з 35 громадянами України, яких з початку війни видали за Договором про реадмісію.

Там пояснили, що у випадку, коли людина – законно чи ні – опинилась на території Молдови і просить притулку, молдовська влада не має права видавати її в іншу країну за винятком випадків, коли вона становить загрозу безпеці Молдові.

Нагадаємо, у вересні СБУ заблокувала п’ять каналів нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

СБУ викрила на корупції керівництво ВЛК на Одещині

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button