Світ

Лукашенко виставляє Путіну рахунок за затримку із запуском АЕС

Лукашенко виставляє Путіну рахунок за затримку із запуском АЕС

Лукашенко хоче компенсації від РФ

Зараз обидві сторони розглядають варіанти оплати “натурою”, зокрема свіжим ядерним паливом.

Правитель Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що хоче отримати від Росії компенсацію за запізнення із введенням в експлуатацію Білоруської АЕС. Про це повідомляє білоруське державне пропагандистське агентство БелТА.

За словами Лукашенка, терміни введення БілАЕС в експлуатацію змістилися “через російську сторону”.

“Природно, за договором ми поставили перед ними питання про компенсації. Це приховувати не треба. Нічого там надзвичайного не було”, – сказав диктатор.

За його словами, країна-агресорка Росія запропонувала його режиму “варіанти і щодо ціни на свіже ядерне паливо, і гарантійний термін на п’ять років”. Лукашенко зажадав від представників галузі, які доповідали йому про завершення будівництва БілАЕС, “розповісти, чи задовольняє це білоруську сторону”. Водночас він сказав, що “ми не повинні занадто напружувати” Росію і що Білорусі “вистачало і вистачає електрики”.


БілАЕС розташована поруч із містом Островець у Гродненській області, за 50 км від Вільнюса. Її будували з 2011 року за російським проєктом ВВЕР-1200. Генпідрядником будівництва АЕС був Атомстройекспорт, структура Росатома. Станція складається з двох енергоблоків, перший з яких планувалося ввести в експлуатацію в листопаді 2020 року, другий – у 2021 році.

Нагадаємо, у листопаді минулого року БілАЕС змогла запустити енергоблок після збою.

Європарламент: БілАЕС – геополітичний проект, який несе загрозу ЄС

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button