Світ

“Кухар Путіна” за свої гроші фінансував кандидатів в президенти Мадагаскару

Причому серед тих, кого підтримувала Росія, міг бути й обраний очільник держави Андрі Радзуеліна, інавгурація якого відбулася 19 січня.

Щонайменше шість кандидатів на посаду президента Мадагаскару взяли участь у виборчій кампанії за кошти Росії.

 

При цьому російських політтехнологів фінансував російський бізнесмен Євген Пригожин, відомий як “кухар Путіна”, повідомляє 1NEWS.

В одній з найбідніших країн Африки відбулася одна з найдорожчих передвиборних кампаній у світі. На посаду президента Мадагаскару претендували 36 кандидатів. Як мінімум шість з них взяли участь у виборчій кампанії за кошти Росії, стверджується у розслідуванні. Причому серед тих, кого підтримувала Росія, міг бути й обраний очільник держави Андрі Радзуеліна, інавгурація якого відбулася 19 січня.

Переможець виборів не відповів на запитання кореспондента, “чи підтримують його росіяни”. Водночас два колишні кандидати в президенти Мадагаскару розповіли BBC, що отримували гроші від “туристів” з Росії. Транші по кілька тисяч євро могли передаватися готівкою, в обмін з кандидатами укладали контракт: ближче до дня голосування – 7 листопада 2018 року – вони повинні були підтримати ту креатуру росіян, яка матиме найбільші шанси на проходження до другого туру.

Група російських “туристів” влаштувалася в готелі на околиці столичного Антананаріву на початку березня 2018 року. Не обмежившись оглядом визначних пам’яток, вони вирушили в штаби кандидатів у президенти.

Прямо про роботу з росіянами повідомили двоє кандидатів у президенти: пастор Майол і колишній прем’єр-міністр країни Жан-Омер Берізікі. З пастором Майолом працювали троє російських політтехнологів – Андрій Крамар, Роман Поздняков і Володимир Бояришев. За його словами, росіяни внесли за нього виборчу заставу в 12 тисяч євро, оплатили агітаційні ролики на телебаченні і передали особисто йому п’ять тисяч євро готівкою. Колишній прем’єр-міністр Мадагаскару Жан-Омер Берізікі розповів, що росіяни обіцяли йому два мільйони доларів, але він отримав лише невелику суму. У його передвиборному штабі кажуть, що з кандидатом співпрацював політтехнолог Максим Шугалей. Він нібито обіцяв технічну підтримку і давав вказівки, як можна спробувати контролювати вибори.

Імовірно, команду російських політтехнологів, які працюють на виборчих кампаніях у різних країнах Африки, фінансує російський бізнесмен Євген Пригожин. ВВС зробив добірку розслідувань авторитетних російських і світових ЗМІ з цього приводу. Представники Євгена Пригожина заявили, що підприємець “не має жодного відношення до проектів, які можуть реалізовуватися політтехнологами в Африці, або до самих політтехнологів”.

Раніше розслідувальний “Проект” стверджував, що політтехнологи, пов’язані з Пригожиним, співпрацювали з вісьмома кандидатами в президенти Мадагаскару, в тому числі з Андрі Радзуеліна.

Джерело: ВВС

Back to top button