Світ

Іран захопив танкер з нафтою, назвавши його американським

Іран захопив танкер з нафтою, назвавши його американським

Фото: IRNA

Іран захопив нафтовий танкер

Йдеться про танкер St Nikolas під прапором Маршаллових Островів, який перевозив вантаж нафти з Іраку до Туреччини.


Американський нафтовий танкер, який прямував через Оманську затоку, був затриманий Військово-морськими силами Ірану. Цю інформацію підтвердили у ВМС країни у четвер, 11 січня, передає IRNA.

 

Зазначається, що танкер тепер йде у напрямку портів Ірану. Судно було конфісковано за рішенням суду як відповідь на “крадіжку США іранської нафти у 2023 році”.

Раніше повідомлялося, що танкер St. Nikolas, на борт якого проникли люди у військовій формі, змінив курс біля берегів Оману і попрямував до Ірану. У момент захоплення судно знаходилося приблизно за 90 км від порту Оману Сухар в Оманській затоці. Після цього зв’язок з танкером було втрачено.

 

Танкер, яким володіє грецька судноплавна компанія Empire Navigation, перевозив іракську нафту і прямував маршрутом з Басри (Ірак) до Туреччини через Суецький канал. Судно зафрахтувала турецька компанія Tupras. При цьому іранська сторона називає танкер “американським”.

 

Раніше танкер звався Suez Rajan. За версією США, він перевозив іранську нафту в порушення американських санкцій. Суперечку між американським Мін’юстом і компанією-власником вдалося залагодити у 2023 році, відвантаживши США 1 млн барелів іранської нафти, яку конфіскували.

 

У відповідь на перехоплення Suez Rajan Іран захопив танкер, який віз нафту з Кувейту для американської енергетичної компанії Chevron.

Нагадаємо, у квітні минулого року Іран захопив нафтовий танкер під прапором Маршаллових Островів у Оманській затоці.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button