Світ

Іран створює дрони з десятками компонентів компаній зі США – ЗМІ

Іран створює дрони з десятками компонентів компаній зі США - ЗМІ

Фото: Генштаб ВСУ

Shahed-136, який окупанти маркують як Герань-2

Підсанкційний іранський виробник зброї зміг отримати доступ до деталей американського виробництва.

 

Вміст безпілотного літального апарату іранського виробництва Shahed-136, збитого восени 2022 року в Україні, складався з деталей, які виготовили, щонайменше, 13 різних компаній зі США. Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на дані української розвідки.

 

Ці дані є доказом того, що попри санкції Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій, зазначає ЗМІ. Зокрема, із 52 компонентів, які українці вилучили з безпілотника, 40 було виготовлено 13 різними американськими компаніями, решта – компаніями у Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

 

За оцінкою української розвідки, майже два десятки деталей збитого БПЛА виробила компанія Texas Instruments: мікроконтролери, стабілізатори напруги та цифрові контролери сигналів; GPS модуль виробництва Hemisphere GNSS; процесор виробництва NXP USA Inc. і компоненти друкованих плат Analog Devices та Onsemi.

 

Крім того, виявлені компоненти, виготовлені компанією International Rectifier, яка нині належить німецькій компанії Infineon, та швейцарською компанією U-Blox.

 

Усі компанії, які відповіли на запит телеканалу, наголосили, що засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції. Там також зазначили, що боротьба з перенаправленням та нецільовим використанням їхніх напівпровідників та іншої мікроелектроніки є загальногалузевою проблемою, над вирішенням якої вони працюють.

 

Іранські компанії, які потрапили під санкції, успішно працюють в обхід зусиль, спрямованих на припинення постачання їм критично важливих компонентів та електроніки, вважає ЗМІ.

 

Теленкал також зазначає, що компанія, яка збудувала збитий безпілотник – Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation, перебуває під санкціями США з 2008 року.

 

Як ми вже повідомляли раніше, РФ використала близько 660 іранських Шахедів із передбачених контрактом з Іраном 1 750 одиниць. Тепер вона очікує на нову партію дронів – 250-300 штук.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button