Світ

Іран представив Shahed-238: чим унікальний дронСюжет

Іран представив Shahed-238: чим унікальний дрон

Фото: кадр з відео

Новий Shahed-238

В Ірані показали новий безпілотник Shahed-238. Дрон має реактивний двигун і оновлену систему наведення.

Іранський інститут аерокосмічних наук і технологій Ashura представив безпілотник Shahed-238 – реактивну модифікацію Shahed-136, який Тегеран передав Росії для ударів по українських містах.

Експозицію з новою розробкою відвідав верховний лідер Ірану Алі Хаменеї. За інформацією іранських ЗМІ, було представлено три версії безпілотника з різними системами наведення: класична інерціальна та GPS, інфрачервона/оптична і радіолокаційна.

Унікальні особливості Shahed-238

Чорний фюзеляж всіх трьох версій нового дрона – незвичайна риса для іранських БПЛА. Як вважають експерти, це може говорити про використання матеріалів, що поглинають радари. Однак офіційного підтвердження цьому поки що немає.

 кадр з відео

Варіант інфрачервоного/оптичного наведення створений для ураження об’єктів із тепловим контрастом, таких як військова техніка в тилу противника.

Як додають іранські ЗМІ, завдяки радіолокаційній головці самонаведення новий безпілотник може стати аналогом протирадіолокаційних ракет, які наводяться за випромінюванням пошукових радіолокаційних станцій. Такий пристрій може стати в нагоді для нейтралізації та прориву систем ППО.

Технічні характеристики та можливості

Технічні характеристики Shahed-238 залишаються нерозкритими, але очікується, що реактивний двигун забезпечить високу швидкість за рахунок зменшення дальності польоту. Також під час демонстрації прототип був запущений з транспортного засобу, що рухається.

Водночас, як і його попередник Shahed-136, дрон може зберегти можливість запуску і зі стаціонарної платформи за допомогою твердопаливного розгінного блоку.

Наслідки і потенційне використання

Презентація Shahed-238 демонструє великі інвестиції Ірану в технологію БПЛА та потенційно свідчить про новий рівень вдосконалення їхньої програми безпілотників.

Як зазначають західні ЗМІ, новий дрон може значно посилити військовий потенціал Ірану, особливо в асиметричній війні, де безпілотники можуть змінити ситуацію. Однак відсутність технічних деталей викликає питання щодо його продуктивності та ефективності, відповідь на які буде дана лише після того, як він запрацює, додають журналісти.

Те ж саме стосується і експорту Shahed-238, зокрема для Росії. ЗМІ вважають, що ще зарано давати оцінки про терміни і масштаби передачі дронів для Москви.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button