Світ

Інфляція в єврозоні сповільнилася – Financial Times

Інфляція в єврозоні сповільнилася - Financial Times

Фото: Unsplash

Економісти попереджають про прискорення темпів підвищення цін на продукти харчування та послуги

Найсильніше сповільнився темп зростання цін на енергоносії: у березні вони подешевшали на 0,9 відсотка, порівняно з цим же місяцем минулого року.

Річна інфляція у 20 країнах єврозони за підсумками березня сповільнилася до 6,9 відсотка. Про це свідчать попередні дані європейської статистичної агенції Eurostat, опубліковані в Twitter п’ятницю, 31 березня.

 

Єдиними країнами, де інфляція не знизилася, були Словенія, де вона виросла та Мальта, де вона залишилася стабільною.

 

 

Як пише Financial Times, уповільнення інфляції сталося через різке зниження цін на енергоносії, порівняно з тим самим місяцем минулого року.

 

Водночас, базова інфляція, яка виключає витрати на енергію та продукти харчування, навпаки досягла в єврозоні чергового рекордного значення і становила у березні 5,7 відсотка (5,6 у лютому), зазначає FT.

 

Financial Times, посилаючись на економістів, попереджає, що продукти харчування та послуги продовжать дорожчати.

 

“Ціни на продукти харчування вже зросли з 15% до 15,4%. Інфляція у сфері послуг зросла з 4,8% до 5%. Високий базовий показник призведе до подальшого збільшення вартості запозичень Європейським центральним банком, що орієнтується на інфляцію 2%”, – сказано в аналізі.

 

Як зазначає видання, найнижчі темпи інфляції зафіксовані в Люксембурзі (3 %), Іспанії (3,1%) та Нідерландах (4,5%). Найсильніше ціни зросли в Латвії (17,3%), Естонії (15,6%) та Литві (15,2%).

 

На думку опитаних аналітиків, ситуація на ринку дасть підстави для подальшого підвищення ставки європейському Центробанку (ЄЦБ), який прагне двовідсоткової базової інфляції.

 

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button