Світ

Хусити атакували танкер з російською нафтою – ЗМІ

Хусити атакували танкер з російською нафтою - ЗМІ

Фото: VesselFinder

Танкер Marlin Luanda

Єменські хусити обстріляли ракетами танкер Marlin Luanda компанії Trafigura Group 26 січня.

Атакований єменськими хуситами танкер Marlin Luanda компанії Trafigura Group, перевозив російські нафтопродукти для виробництва бензину і пластмас. Сировину завантажили на судно в Греції, що свідчить про порушення перевізником санкцій ЄС та США на експорт російських нафтопродуктів. Про це повідомляє інформагентство Bloomberg в суботу, 27 січня.

Єменські хусити обстріляли ракетами танкер Marlin Luanda компанії Trafigura Group ввечері 26 січня. Удар стався приблизно за 55 миль на південний схід від міста Аден. На борту судна виникла пожежа.

ЗМІ вважає, цей інцидент також свідчить про те, що США та їхні союзники все ще недостатньо послабили військовий потенціал хуситів.

За даними аналітичної компанії Kpler, танкер забрав свій вантаж російського походження через так звану “передачу з судна на судно” з ділянки акваторії Лаконської затоки на півдні Греції, що відіграє ключову роль у постачанні російської нафти на світовий ринок.

Trafigura, разом з іншими сировинними трейдерами, такими як Glencore Plc, Vitol Group і Gunvor Group, була одним із найбільших постачальників нафти з Росії до її повномасштабного вторгнення в Україну. 

Після запровадження санкцій США, Європи та Великої Британії проти експорту російських енергоносіїв, Trafigura відійшла від цих потоків.

Гендиректор компанії Джеремі Вейр заявив, що компанія продовжує торгувати невеликими обсягами нафтопродуктів з Росії, ця позиція таки була переглянута.

“Той факт, що компанія забрала вантаж шляхом перевантаження з судна на судно біля берегів Греції, проливає світло на те, як один із найбільших світових сировинних трейдерів вдається до менш прозорих засобів, продовжуючи сприяти експорту нафтопродуктів з Росії, в той час, коли в Україні все ще триває війна”, – зазначає видання.

Як відомо, в ніч проти 12 січня США і Британія завдали ударів по хуситах через їхні атаки на суди у Червоному морі.

На це миттєво відреагувала Росія, яка виступила з вимогою провести екстрене засідання Радбезу ООН. Однак наступного дня хусити через помилку атакували танкер з російською нафтою.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button