Світ

Головна шпигунка холодної війни. Визволення в СШАСюжет

Головна шпигунка холодної війни. Визволення в США

Фото: FBI

Одна женщина сорвала все операции США на Кубе

У США після понад 20 років ув’язнення вийшла на волю Ана Монтес – одна з найвідоміших шпигунок часів холодної війни.

Ана Монтес — американка, яку називають однією з найнебезпечніших шпигунок під час холодної війни. Вона 17 років передавала секретні відомості кубинській владі, працюючи у розвідувальному управлінні міністерства оборони США. Монтеса заарештували 2001 року. Вона провела 21 рік у техаській в’язниці із суворими умовами утримання.

 

Чим займалася Монтес

 

Ана Монтес передавала кубинській владі абсолютно секретну інформацію розвідки США. Зокрема, вважається, що вона скомпрометувала чотирьох агентів ЦРУ на Кубі. Що з ними трапилося після цього, невідомо, оскільки багато матеріалів справи шпигунки все ще залишаються засекреченими.

 

Монтес розкрила секретну супутникову систему під кодовою назвою Місті, яку США розробили для збору інформації про Кубу, Китай, Росію та Іран.

 

Мішель Ван Клів, колишній главою контррозвідки за президента Джорджа Буша-молодшого, у 2012 році заявив Конгресу, що Монтес скомпрометувала всі дії американських агентів на острові.

 

“Кубинці були чудово обізнані про все, що ми знали про них, і могли використовувати це у своїх інтересах. Крім того, вона змогла вплинути на оцінки ситуації на Кубі у своїх розмовах із колегами, а також знайшла можливість надати отриману інформацію іншим державам”. – сказав Ван Клів.

 

Монтеса засудили до 25 років в’язниці. Виносячи вирок, суддя заявив, що своїми діями вона поставила під загрозу безпеку всієї американської нації.

 

Ідеологічна шпигунка

 

На відміну від інших відомих шпигунів часів холодної війни, Аной Монтес рухали ідеологічні міркування, а чи не особиста вигода. Їй не подобалося, як адміністрація Рональда Рейгана діє в Латинській Америці і багато в чому саме це підштовхнуло її до співпраці з кубинською розвідкою.

 

У звіті генерального інспектора міністерства оборони США говориться, що Монтес була обурена підтримкою, яку американці надавали Контрас – повстанському угрупованню правого спрямування, яке підозрюється у скоєнні військових злочинів та інших злочинів у Нікарагуа.

 

У звіті стверджується, що у 1984 році до неї звернувся її однокурсник з Університету Джона Хопкінса. Пізніше її познайомили з агентом кубинської розвідки і вона без вагань погодилася працювати на кубинців, щоб допомогти Нікарагуа.

 

Наступного року Монтес з’їздила до Гавани для навчання шпигунського ремесла, а потім вступила на роботу до розвідувального управління Міністерства оборони, де врешті-решт дослужилася до посади старшого аналітика за урядом Куби.

 

Протягом майже двох десятиріч вона кожні кілька тижнів зустрічалася з кубинськими кураторами в ресторанах Вашингтона і передавала їм секретну інформацію. Нові завдання їй передавали за допомогою радіопередач, що транслювалися на коротких хвилях.

 

Шлях виправлення

 

Монтес вийшла на волю 6 січня 2023 року, відсидівши 21 рік та три місяці. Її випустили раніше за хорошу поведінку. Тепер Ана Монтес, якій у лютому виповниться 66 років, має намір вирушити до Пуерто-Ріко, де живуть родичі.

 

Після звільнення Монтес протягом п’яти років перебуватиме під наглядом. Їй також заборонено працювати на уряд чи зв’язуватися з іноземними агентами без дозволу.

 

Однак у ФБР вважають, що вона навряд чи відновлюватиме зв’язки зі своїми кубинськими кураторами.

 

“Ця частина її життя позаду, – сказав Піт Лепп, один із агентів, які заарештували Монтес. – Навряд чи вона ризикуватиме своєю свободою”.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button