Світ

ФРН уперше планує конфіскувати російські активи

ФРН уперше планує конфіскувати російські активи

Фото: atr.ua

Німеччина може вперше конфіскувати російські активи

Досі Німеччина лише заморожувала активи російських компаній з санкційного списку ЄС, а тепер федеральна прокуратура Німеччини планує повернути до бюджету понад 720 мільйонів євро заморожених коштів.

Генеральний прокурор Німеччини Петер Франк має намір конфіскувати понад 720 млн євро російських активів. Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

Повідомляється, що федеральна прокуратура Німеччини вже подала заяву до Вищого земельного суду Франкфурта-на-Майні. Відомство планує повернути до бюджету понад 720 мільйонів євро заморожених коштів, розміщених дочірньою компанією Московської фондової біржі в німецькій філії великого американського банку J.P. Morgan.

“Досі Німеччина лише заморожувала активи російських компаній з санкційного списку ЄС. Через те, що одна з компаній хотіла, щоб її гроші зникли, Федеральна прокуратура почала діяти: гроші мають потрапити до державної скарбниці. Такого ще ніколи не траплялося”, – йдеться в публікації.

Зазначається, що на початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України більше половини активів заможних росіян “витекло” з ЄС ще до запровадження перших санкцій – очевидно, ще не існувало адекватних законів, щоб зупинити цей процес одразу.

Торік Німеччина оцінила загальну суму заморожених активів у трохи менш ніж п’ять мільярдів євро.

“Якщо Федеральна прокуратура виграє справу у Франкфурті-на-Майні, то понад 700 мільйонів євро надійдуть до федерального бюджету. Ці гроші не будуть призначені для конкретної мети. У минулому лунали заклики конфіскувати російські кошти і спрямувати їх на допомогу Україні”, – відзначає видання.

Повідомляється також, що до J.P. Morgan надійшло платіжне доручення, за яким вищезгадані кошти мали бути переведені на рахунок іншої дочірньої компанії Московської біржі, але задіяні банки не провели переказ.

“За словами слідчих у Карлсруе, можлива конфіскація грошей як кримінального злочину, оскільки платіжне доручення було спробою обійти санкції ЄС. Оскільки, схоже, немає надії на арешт злочинців, держава може конфіскувати гроші за рішенням суду”, – відзначає Spiegel.

Нагадаємо, 18 грудня Євросоюз оголосив 12 пакет санкцій проти Росії. До нього увійшли суворі обмеження проти російських алмазів. Заборона також поширюється на ювелірні вироби з російськими діамантами.

Зеленський прокоментував 12 пакет санкцій ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button