Світ

Естонія спрямує в оборону понад 3% ВВП

Естонія спрямує в оборону понад 3% ВВП

Фото: err.ee

Естонія вкладатиме в оборону понад 3% ВВП

Виділення допомоги в галузі безпеки країнам Балтії, схвалене Конгресом США минулого тижня, доводить, що Сполучені Штати твердо віддані забезпеченню безпеки Естонії.

Естонія планує найближчими роками вкладати в оборону більше 3% валового внутрішнього продукту. Про це повідомив міністр закордонних справ країни Маргус Цахкна в ході візиту до США, який розпочався 25 березня, передають ЗМІ.

За його словами, виділення допомоги в галузі безпеки країнам Балтії, схвалене Конгресом США минулого тижня, доводить, що Сполучені Штати твердо віддані забезпеченню безпеки Естонії.

“Якщо допомогу США в галузі безпеки буде додано до нашого власного оборонного бюджету, ми зможемо зміцнити нашу незалежну обороноздатність швидше, ніж планувалося”, – зазначив Цахкна.

Закон про державне фінансування, схвалений Конгресом США, передбачає виділення $228 млн на допомогу країнам Балтії у сфері безпеки. Гроші будуть виділені з Балтійської ініціативи безпеки (BSI), яка була створена у 2020 році з метою розвитку незалежної обороноздатності та оперативної сумісності країн Балтії. Точну суму, яку буде виділено Естонії, стане відомою восени цього року.

Крім Балтійської ініціативи безпеки, США підтримують своїх союзників, зокрема Естонію, через програму іноземного військового фінансування (FMF) міністерства закордонних справ. Цього року в рамках цієї програми США виділили Естонії $47,3 млн. Рекордні асигнування FMF у 2022 році у розмірі $140,5 млн були використані Естонією в основному для придбання систем залпового вогню HIMARS.

“Допомога США у сфері фінансової безпеки Естонії зробила значний внесок у розвиток обороноздатності Естонії та створення необхідної інфраструктури. Додавши до фінансової допомоги щодо забезпечення безпеки постійну ротаційну присутність американських військ в Естонії, ми можемо з упевненістю сказати, що союзники розуміють проблеми безпеки нашого регіону і готові зробити різноманітний внесок у безпеку нашої країни та її мешканців. Естонія високо цінує це”, – сказав глава МЗС.

Нагадаємо, Естонія вкладатиме в оборону України 0,25% ВВП.

Також повідомлялося, що європейські члени НАТО вперше спільно витратять на оборону понад 2% ВВП.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button