Світ

Дуда порівняв Україну із небезпечною тонучою людиною

Дуда порівняв Україну із небезпечною тонучою людиною

Президент Польщі Анджей Дуда

Польський лідер заявив, що його країна хоче допомогти Україні, але має відстоювати інтереси власних фермерів.

Президент Польщі Анджей Дуда порівняв Україну з людиною, яка тоне і може завдати шкоди тому, хто її рятує. Таку заяву він зробив у вівторок, 19 вересня, на брифінгу для польських ЗМІ у Нью-Йорку, коментуючи ситуацію із забороною на імпорт українського зерна, передає Polskie Radio.

Так, Дуда заявив, що “кожен, хто колись брав участь у порятунку потопельника, знає, що він неймовірно небезпечний, що він може затягнути на глибину”.

“Чи потрібно нам діяти так, щоб убезпечити себе від того, щоб не постраждати від потопельника? Звичайно, ми повинні діяти так, щоб захистити себе від того, щоб потопельник не заподіяв нам шкоди, тому що якщо потопельник заподіє шкоду і втопить нас, то він не отримає допомоги. Тому ми повинні дбати про свої інтереси, і ми будемо робити це ефективно і рішуче”, – заявив він.

Дуда зазначив,що Польща не закрила свої кордони для українського зерна, а встановила транспортні коридори, через які зараз проводиться нібито вдвічі більше зерна, ніж в лютому цього року. Він також додав, що його країна хоче допомогти Україні, але має відстоювати інтереси власних фермерів.

Говорячи про позов, поданий Україною до Світової організації торгівлі, Дуда сказав, що Польща буде пояснювати ситуацію в суді.

“Я розумію, що в Україні є ділові кола, які хотіли б якнайшвидше продати зерно за мінімально можливою ціною. Ми повинні захищатися від цього, Це наш очевидний обов’язок. Тут такий збіг інтересів. Якщо Україна звернеться до суду, ми пояснимо ситуацію. Було б добре, щоб Україна пам’ятала, що вона отримує від нас допомогу, і пам’ятала, що ми є транзитною країною тільки для України”, – сказав Дуда. 

За його словами, Польща допомагає Україні транзитувати продовольство на інші ринки, а також разом з Литвою працює над подальшим спрощенням процедур та експорту через порт Клайпеда.

Президент Польщі також зазначив, що, незважаючи на свої плани, не зміг зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським “з організаційних причин” – затримки в графіку виступів лідерів на Генеральній асамблеї ООН, але не виключає, що зустріч відбудеться пізніше.

Як повідомлялося, Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) на три східноєвропейські країни, які продовжили заборону на імпорт зерна в односторонньому порядку, незважаючи на те, що Єврокомісія скасувала дію обмежувальних заходів. Водночас Польща, Угорщина і Словаччина відмовилися від роботи координаційної платформи ЄК щодо українського зерна через можливе подання Україною позову до СОТ. 

Суперечка із Польщею: Варшава припинить допомогу українським біженцям

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button