Світ

Доходи РФ від експорту нафти знизились до піврічного мінімуму

Доходи РФ від експорту нафти знизились до піврічного мінімуму

Фото: Совкомфлот (ілюстративне фото)

Доходи Росії від експорту нафти впали

Три найбільші світові виробники заробили 14,4 млрд дол. від продажу нафти і нафтопродуктів за кордон у грудні, що майже на 9% менше, ніж попереднього місяця.

Доходи Росії від експорту нафти в грудні впали до мінімуму за шість місяців, а падіння цін не змогло компенсувати збільшення поставок нафти за кордон. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства (IEA).

Зазначається, що три найбільші світові виробники заробили 14,4 млрд дол. від продажу нафти і нафтопродуктів за кордон у грудні, що майже на 9% менше, ніж попереднього місяця. Знижки на російську нафту зросли, а ціни на нафту знизилися.

Внаслідок цього доходи впали, навіть попри те, що Росія збільшила експорт нафти за кордон до 7,8 млн барелів на день, що є найвищим показником із березня.

Як пише видання, намагаючись зменшити потік нафтодоларів до російської казни, які РФ використовує для фінансування війни в Україні, не порушуючи при цьому поточні поставки нафти на світовий ринок, західні країни та їхні союзники запровадили санкції проти Кремля. Зокрема, G7 встановила обмеження на продаж російської нафти на рівні 60 дол. за барель.

Як повідомляється, протягом багатьох місяців РФ успішно ігнорувала обмеження, накопичивши великий тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти у Китай, Індію, Туреччину та Латинську Америку. Однак в останні місяці США посилили контроль за дотриманням ліміту, націлившись на пов’язаних з Росією трейдерів, судна і судновласників. Як наслідок, дисконт на Urals, ключову російську експортну суміш нафти, зріс у грудні “під тиском розширеного розслідування Міністерства фінансів США”.

За розрахунками Міжнародного енергетичного агентства (IEA), ціна на нафту марки Urals минулого місяця впала приблизно на 10 дол. за барель, опустившись трохи нижче верхньої межі в 60 дол. Середньозважена експортна ціна російського бареля, яка також включає ціну на преміальну суміш ВСТО, знизилася більш як на 10% до 64,10 дол. у грудні, йдеться у звіті.

За оцінками IEA, “зростання знижок на північноморську нафту склало близько третини” падіння ціни Urals, тоді як решта була результатом загального зниження світових цін на нафту.

Нагадаємо, Туреччина у грудні минулого року імпортувала морем рекордні за всю історію обсяги російської нафти, які досягли 444 тис. барелів на добу.

Як повідомлялось, у четвер, 18 січня, спостерігається підвищення ціни на нафту еталонних марок. Причиною цього є збереження геополітичної напруги в регіоні Червоного моря.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button