Світ

Чехія збільшила імпорт нафти з Росії – ЗМІ

Чехія збільшила імпорт нафти з Росії - ЗМІ

Фото: Neftegaz.ru

Чехія використовує нафту з двох основних джерел; одне з них – нафтопровід Дружба

Санкції проти нафтового сектору РФ не торкнулися нафтопроводу Дружба, що постачає нафту в Центральну Європу.

Чехія збільшила використання російської нафти. Зокрема, в першому півріччі цього року частка нафти, імпортованої російським нафтопроводом Дружба, склала близько 65%. Про це заявив прес-секретар державної компанії Mero Барбора Пуцова, повідомляє České noviny.

Торік частка нафти з Росії в Чехії становила близько 56 %, а в попередні роки була ще нижчою, нині “частка російської нафти є найвищою щонайменше з 2012 року”.

З минулого року в ЄС діє заборона на імпорт нафти з Росії, але для Чехії, Словаччини та Угорщини зроблено виняток при використанні трубопроводу Дружба.

Mero є власником і оператором чеської частини трубопроводу Дружба і трубопроводу IKL, а також є єдиним транспортером сирої нафти в Чехію.

Останніми місяцями збільшується частка російської нафти в загальному обсязі імпорту. При цьому Чехія не є винятком у Європі, оскільки вже влітку аналітики зазначали, що НПЗ в ЄС намагаються забезпечити собі більше нафти у зв’язку з побоюванням дефіциту під час транзиту сировини через Україну.

Чехія використовує нафту з двох основних джерел. Одне з них – нафтопровід Дружба, яким до країни надходить нафта з Росії. Інша частина поставок нафти забезпечується трубопроводом IKL з Німеччини, який з’єднується з трубопроводом TAL з Італії.

У грудні минулого року набула чинності заборона на імпорт російської нафти в Євросоюз. Проте імпорт трубопроводом Дружба, південна гілка якого веде через Україну в Угорщину, Словаччину та Чехію, а північна гілка – в Польщу і Німеччину, тимчасово звільнений від ембарго.

За словами представника Міністерства Войтеха Срнки, одразу замінити поставки нафти з Росії неможливо.

Як відомо, з 5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго ЄС на морські постачання нафти з РФ. Країни G7, ЄС і Австралія ввели стелю цін на російську нафту, що поставляється морем, на рівні $60 за барель для підлеглих їм суден і територій.

Постачання нафти з Росії морем почало знижуватися – ЗМІ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button