Світ

Частка РФ на світовому ринку газу до 2030 року зменшиться вдвічі – МЕА

Частка РФ на світовому ринку газу до 2030 року зменшиться вдвічі - МЕА

Фото: utg.ua

Росія втратить половину своєї частки на світовому ринку газу до 2030 року

Припинення постачання газу з РФ до Європи після вторгнення в Україну стало випробуванням для глобальної енергетичної системи, але спроба Росії використати постачання газу для політичного впливу не вдалася.

Частка Росії у міжнародній торгівлі газом, яка у 2021 році становила близько 30%, до 2030 року зменшиться вдвічі – до 15%. Такий погноз наведено в оновленому звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) World Energy Outlook 2023.

Аналітики зазначають, що припинення постачання газу з РФ до Європи після вторгнення в Україну стало випробуванням для глобальної енергетичної системи, але “спроба Росії використати постачання газу для політичного впливу не вдалася”.

“Росія втратила свого найбільшого клієнта, зруйнувала свою репутацію надійного експортера та стимулювала для споживачів розглядати альтернативи природному газу”, – йдеться у звіті.

Зокрема через дії Росії МЕА зменшила прогноз світового попиту на природний газ та експорту російського газу.

Оновлений прогноз передбачає зниження попиту на природний газ у 2040 році приблизно на 570 млрд кубометрів – на 12% у порівнянні з попереднім прогнозом.

Зазначається, що частка Росії на глобальному газовому ринку до 2030 року скоротиться вдвічі, а доходи країни від експорту газу впадуть з близько $100 млрд у 2021 році до $40 млрд на рік.

МЕА прогнозує, що спроби Росії спрямувати експорт газу на ринки Азії та інші неєвропейські ринки будуть ускладнені через довгострокові наслідки санкцій та збільшення глобальних потужностей для експорту скрапленого газу (LNG).

“Росії не вдасться відновити його обсяги загального експорту газу до рівня 2022 року за будь-яким із наших сценаріїв”, – наголошують експерти.

Будівництво нових газопроводів з РФ в Азію, на думку аналітиків агентства, є недоцільним, враховуючи “траєкторію попиту в Китаї”, а спроби диверсифікувати експорт за допомогою LNG зіткнуться з перенасиченістю ринку: на стадії будівництва зараз перебувають LNG-проєкти потужністю близько 250 млрд кубометрів на рік, які планується запустити у період з 2025 по 2030 рік. 

Нагадаємо, країни Європи заповнили газом свої ПСГ на цільові 90% ще в середині серпня. Раніше у Єврокомісії розраховували досягти таких показників лише у листопаді.

Запаси газу в ЄС оновили історичний максимум

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button