Світ

Будапешт узгодив з Росатомом графік добудови АЕС

Будапешт узгодив з Росатомом графік добудови АЕС

Фото: Вікіпедія

АЕС Пакш в Угорщині

У 2014 році прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовився з Путіним про будівництво нових енергоблоків, і Москва надала Будапешту кредит на понад 10 мільярдів євро.

Сьогодні, 14 листопада, влада Угорщини узгодила з російською державною корпорацією Росатом графік будівництва атомної електростанції Пакш-2, яку планують будувати в Угорщині за кошти російського кредиту. Як повідомляє Deutsche Welle, угоду підписали міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто і керівник Росатома Олексій Ліхачов.

“Тепер можна з упевненістю стверджувати, що два нові блоки будуть запущені в експлуатацію на початку 2030-х років”, – заявив Сіярто.

Сіярто додав, що в серпні вже розпочалася стадія безпосереднього будівництва за проєктом Росатома, зокрема спорудження котлованів під п’ятий та шостий енергоблоки.

АЕС у місті Пакш побудована в 1980-ті роки і працює на російському ядерному паливі, забезпечуючи третину електроенергії для споживачів Угорщини.

У 2014 році прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан домовився з Путіним про будівництво нових енергоблоків, і Москва надала Будапешту кредит на понад 10 мільярдів євро, який покриє понад 80% витрат на будівництво.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Угорщина не змінила своїх планів щодо добудови АЕС, а також продовжує купувати в Росії природний газ і трубопровідну нафту.

Раніше повідомлялося, що ЄС дозволив Росатому добудувати АЕС в Угорщині. Пакш – єдина атомна електростанція Угорщини, термін експлуатації якої після модернізації було продовжено до 2030-х років.

Україна виступила проти будівництва Росією АЕС в Угорщині

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button