Світ

Блінкен обговорив з генсеком ООН майбутнє зернової угоди

Блінкен обговорив з генсеком ООН майбутнє зернової угоди

Фото: Мінінфраструктури України

Росія погрожує вийти із зернової угоди

Сторони обговорили останні погрози Росії щодо припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.


Державний секретар США Ентоні Блінкен та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш обговорили останні погрози Росії не продовжувати участь у Чорноморській зерновій ініціативі. Про це держсекретар повідомив у Twitter.

 

“Я розмовляв із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем з приводу заяв Росії не продовжувати Чорноморську зернову ініціативу. Ми погодилися з важливістю зернової угоди для глобальної продовольчої безпеки й несприятливими наслідками її припинення для країн, що розвиваються”, – написав Блінкен.

 

Нагадаємо, 17 травня Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися про продовження зернової угоди ще на два місяці – до 18 липня. Але через деякий час в ООН заявили, що зернова угода повноцінно не працює.

Росія заявила, що планує завершити 18 липня домовленості, які “не виконуються”, в рамках Чорноморської зернової ініціативи.


Зернову угоду уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року за участю ООН, України, Туреччини та Росії. Її суть – у створенні коридору для вивезення зерна з трьох українських портів в умовах війни Росії проти України. Ініціативу було укладено на 120 днів, її продовжували двічі.

 

Росія неодноразово погрожувала припинити дію зернової угоди. РФ наполягає на розблокуванні роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса та знятті всіх санкцій під час торгівлі російською агропродукцією та добривами.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button