Світ

Білий дім підтримує конфіскацію активів Росії на користь України – ЗМІ

Білий дім підтримує конфіскацію активів Росії на користь України - ЗМІ

Ідея використання коштів Росії для фінансування відновлення України розглядається як спосіб посилити підтримку Києва

Адміністрація Байдена планує узгодити це з союзниками G7, зокрема в ЄС, де зберігається 200 млрд доларів заморожених активів РФ.

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує проєкт закона, що дозволить конфіскувати близько 300 млрд доларів заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України. Про це повідомляє інформагентство Bloomberg.

“Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України”, – зазначається в меморандумі Ради нацбезпеки.

Підтримка Байденом цього кроку з’явилася на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад 60 мільярдів доларів, частково через побоювання, що це занадто великий фінансовий тягар.

Адміністрація Байдена також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених активів РФ, та де менше підтримують їхній арешт, особливо в односторонньому порядку, зазначає Bloomberg.

“Разом з нашими партнерами з G7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії”, – мовиться в заяві Держдепу США.

За словами неназваного високопосадовця Білого дому, Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити Росію заплатити за збитки, завдані війною. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

За словами джерела видання, тема буде порушена на зустрічі лідерів G7 у річницю вторгнення РФ в Україну наступного місяця. У Конгресі США бачать можливість того, що це рішення можуть прийняти як частину додаткового пакету підтримки України.

Ідея використання коштів Росії для фінансування відновлення України розглядається як спосіб посилити підтримку Києва, оскільки деякі республіканці виступають проти продовження фінансування. Спікер Палати представників від республіканців Майк Джонсон підтримав цю ідею в інтерв’ю New York Post, назвавши її “надзвичайно відповідальною справою для нас”.

Демократи та республіканці в комітеті розходяться в думках щодо двох ключових частин законопроєкту, адже він вимагає від Байдена координувати свої дії з країнами G7, але не вимагає їхнього схвалення, що, на думку деяких, може дати США можливість діяти в односторонньому порядку.

Законопроєкт також містить формулювання, покликані перешкодити Росії оскаржити арешт в американських судах, що може бути потенційно вразливим з точки зору відповідності Конституції.

Нагадаємо, Сполучені Штати отримали інформацію про те, що Північна Корея передала Росії чергову партію зброї для війни проти України.

Спікер Конгресу просить Білий дім назвати кінцеву мету підтримки України

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button