Світ

Банк Англії через рекордну інфляцію підвищив ставку до максимуму за 15 років

Банк Англії через рекордну інфляцію підвищив ставку до максимуму за 15 років

Банк Англії підвищив ставку до максимуму з 2008 року

У Банку Англії прогнозують, що цьогоріч економіка зросте на 0,25%, порівняно з лютневим прогнозом скорочення на 0,5%.

Банк Англії через рекордну інфляцію підвищив ключову процентну ставку на 0,25 в.п. до 4,5%, це максимальний показник з 2008 року. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що Центральний банк більше не передбачає рецесію після того, переглянувши свої прогнози зростання порівняно з похмурими даними, опублікованими в лютому. Але тепер він також очікує, що інфляція падатиме повільніше, ніж очікувалося, в основному через несподівано велике і постійне зростання цін на продукти.

Як пише видання, банк Англії був першим великим центральним банком, який почав підвищувати вартість запозичень у грудні 2021 року, але критики звинувачували його в недостатньо агресивних діях, оскільки в жовтні інфляція досягла максимуму за чотири десятиліття 11,1%.

Повідомляється, що минулого тижня Федеральна резервна система США та Європейський центральний банк підвищили базові відсоткові ставки за позиками на 25 базисних пунктів.

Висока інфляція в Британії багато в чому пов’язана з її сильною залежністю від імпорту природного газу для вироблення електроенергії, що зробило її особливо вразливою до стрибків цін на енергоносії після вторгнення Росії в Україну.

Наразі ціни на енергоносії різко впали, і центральний банк очікує, що до кінця цього року інфляція знизиться до 5,1% із 10,1% у березні. Однак це менше зниження, ніж падіння до 3,9%, яке прогнозувалося у лютому. Як прогнозує Банк Англії, інфляція не повернеться до свого цільового рівня 2% до початку 2025 року.

У банку зазначили, що вищі прогнози цін на продукти харчування додали приблизно один процентний пункт до майбутньої інфляції порівняно з лютим.

“Ставки заробітної плати можуть стабілізуватися на рівні вище за ті, які відповідають цільовому рівню інфляції у 2% у середньостроковій перспективі”, – заявили в центральному банку.

За прогнозами банку, цьогоріч економіка зросте на 0,25%, порівняно з лютневим прогнозом скорочення на 0,5%. Причини – дешевша енергія, податково-бюджетне стимулювання та покращення ділової та споживчої впевненості. А через три роки економіка зросте на 2,25% порівняно з попереднім періодом.

Раніше повідомлялося, що Банк Англії водинадцяте поспіль підвищив ставку.

Нагадаємо, Європейський центральний банк також підвищив ставки для боротьби з інфляцією.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button