Україна

Зеленський не втратить легітимність – Мін’юст


Зеленський не втратить легітимність - Мін юст

Враховуючи ситуацію в країні – зараз офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність президента було б величезною помилкою, зазначив Денис Малюська.

Президент України Володимир Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення п’ятирічного строку повноважень 21 травня 2024 року. Його повноваження триватимуть до обрання наступного очільника держави. Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю українській службі ВВС, оприлюдненому у п’ятницю, 10 травня.

“Ні, він не втратить свою легітимність… Повноваження президента тривають до обрання наступного. Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти до чого придратися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови – то він це знайде”, – заявив міністр.

Тому Малюська очікує “багато шуму і крику”, особливо базуючись на тому, що автори-розробники Конституції мало вірили в реалістичність повномасштабної війни за участю України і тому “досить незграбно” повелись стосовно відповідних норм, які прописані в Конституції.

Міністр вважає, що не лише по термінах повноважень глави держави, але і багато іншого, що в Конституції стосується воєнного часу – “сформульовано не ідеально”. А це дає підстави для різних “теорій змови”.

На запитання, чи можливо, доречніше звернутися до органу, який тлумачить Конституцію – Конституційного суду, щоб поставити крапку в питанні легітимності президента, Малюська відповів, що на його думку, робити це запізно, а в нинішніх реалія навіть шкідливо. Тому що саме таке звернення означає, що питання є і є сумніви, і треба авторитет Конституційного суду, який би цю ситуацію врегулював.

“Враховуючи комунікаційну і безпекову ситуацію в країні – зараз офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність президента була б величезна помилка, тому я думаю, що зараз немає сенсу звертатися до Конституційного суду. Колись, десь – можливо було б, але знову ж таки – не на даному етапі”, – зазначив Малюська.

На уточнююче запитання, чи всі укази та документи президента з 21 травня будуть абсолютно чинними, міністр відповів: “Однозначно. Жоден президент ніколи не працював день в день, як це визначає Конституція. Це стосується і парламенту так само”.

Раніше у ЦВК заявили, що на період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження діючого президента України.

Також у ГУР повідомили, що Росія розробила “тришаровий” план дестабілізації України, який складається з військової, дезінформаційної та міжнародної частин. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one − 1 =

Back to top button