Україна

Мінус один корабель. ЗСУ вразили ЦиклонСюжет


Мінус один корабель. ЗСУ вразили Циклон

Українські військові в ніч проти 19 травня вразили малий ракетний корабель Циклон проекту 22800 під час атаки на анексований Севастополь.

Під час атаки на окупований Севастополь 19 травня ЗСУ вразили російський ракетний корабель Циклон. Цей корабель – носій Калібрів. Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук зазначав, що у разі підтвердження поразки Циклону це означатиме, що ворог не зможе запускати ракети Калібр зблизька. Чи був корабель знищений, чи тільки пошкоджений не уточнюється.
 
Не залишилось
 
Влучання по Циклону означає, що в Криму не залишилося жодного надводного носія крилатих ракет — решту було переведено до Новоросійська.
 
Російський анонімний телеграм-канал Досьє Шпіона писав, що по Циклону ударили двома ракетами ATACMS. Також деякі російські ЗМІ повідомляли, що Циклон потонув.
 
Крім того, у ВМС України повідомляли, що в ході атаки на Севастополь було знищено тральщик проекту 266-М Ковровець. Російська влада заяви українських військових не коментувала.
 
 
Що за корабель
 
Циклон почали будувати у тимчасово окупованій Керчі у 2016 році, а спустили на воду у 2020 році. На озброєння російської армії це судно вступило 2023 року. Циклон має або вже мав 8 пускових шахт для крилатих ракет Калібр і надзвукових Онікс.
 
Циклон став першим кораблем проекту 22800 Каракурт РФ у Чорному морі та четвертим кораблем цього проекту на всіх флотах РФ.
 
 
Вже традиція
 
В останні місяці українські військові провели цілу низку вдалих операцій проти Чорноморського флоту РФ. Так, у лютому було знищено великий десантний корабель Цезар Куніков та ракетний катер Івановець.
 
У березні українські морські дрони Magura V5 потрапили в російський патрульний корабель Сергій Котов, який був неподалік Керченської протоки. Пізніше того ж місяця під час атаки на Севастополь були вражені російські десантні кораблі Ямал та Азов.
 
У квітні ВМС ЗСУ заявили, що “за їхньої безпосередньої участі” в порту Севастополя спалахнув допоміжний корабель Чорноморського флоту РФ Комуна, який після цього “більше не готовий до виконання завдань”. Окупаційна влада Криму визнала ракетну атаку на корабель, проте заявила, що її було відбито, а на Комуні сталося лише “невелике загоряння, яке оперативно ліквідували”.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four + 2 =

Back to top button