Україна

Антимонопольний комітет України оштрафував компанії Порошенка на 280 мільйонів гривень

У компаніях з групи "Рошен" назвали штраф безпідставним і пов'язали його з підозрою в держзраді, висунутою їхньому кінцевому бенефіціару, експрезиденту Петра Порошенка

Антимонопольний комітет України (АМКУ) у вівторок, 21 грудня оштрафував групу компаній, пов’язаних з експрезидентом та чинним депутатом Верховної Ради Петром Порошенком, на загальну суму 283,63 мільйона гривень.

Про це повідомляє 1News.

Штраф винесено за два порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку первинної реалізації патоки крохмальної кукурудзяної та глюкозних сиропів.

За даними АМКУ, компанії необґрунтовано підвищували ціни на патоку та сиропи протягом квітня-червня 2018 року, лютого-березня 2019 року та у жовтні 2020 року, а також встановлювали протягом цих двох років різних умов до рівнозначних угод з покупцями без обґрунтованих причин.

Розслідування АМКУ встановило, що у 2018-2020 роках група компаній у складі “Дніпровського КПК”, “Інтеркорна” та “Інтестарч Україна” була єдиним виробником патоки та крохмалю на території України та “найбільшим і найпотужнішим учасником ринку”.

Натомість єдиними конкурентами компаній протягом зазначених двох років були “імпортери з порівняно невеликими частками”.

Згідно з висновком АМКУ, завдяки своєму положенню на ринку компанія “Рошен” могла отримувати істотні конкурентні переваги.

У компаніях з групи “Рошен” назвали штраф безпідставним і пов’язали його з підозрою в держзраді, висунутою їхньому кінцевому бенефіціару, експрезиденту Петра Порошенка.

“Невипадково це рішення регулятора цілком збігається у часі із новою політично мотивованою атакою правоохоронної системи на п’ятого президента України”, – зазначають в “Інтерстарч Україна”.

У компанії закидають АМКУ, що той “неправильно визначив ринок, чим штучно звузив його межі та викривив положення товариств на ньому”.

Крім того, як вважають в компанії, АМКУ “не дослідив взаємозамінність патоки крохмальної кукурудзяної із іншими видами патоки”, виробленої з іншої сировини, наприклад, пшениці.

Також у компанії зазначають, що “Дніпровський КПК” та “Інтеркорн” є переробниками сировини, які “не здійснюють реалізацію патоки та жодним чином не впливають на формування цін”.

Водночас в компанії закидають АМКУ навмисне позбавлення їх процесуальних прав, зокрема, “можливості представити регулятору свою позицію у справі”.

В “Інтерстарч Україна” обіцяють оскаржити накладання штрафу.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button