Україна

Байдена закликають не бити байдики, а зателефонувати Зеленському

Обрання Джо Байдена дає прекрасну можливість відновити американо-українські відносини і, можливо, змінити історію

Одна справа зволікати з телефонним дзвінком до прем’єр-міністра Ізраїлю Біньямінf Нетаньяху, який чотири роки дружив з Дональдом Трампом. Але для Джо Байдена жорсткість до президента України Володимира Зеленського  має зовсім інші причини. Нагадаємо, що Трамп вимагав від Зеленського провести сфальсифіковане розслідування, яке мало б забезпечити його переобрання, але кмітливий український президент відмовився грати за такими правилами. Тепер у Байдена є можливість перезавантажити відносини з Києвом і домогтися великої перемоги в своїй демократичній програмі.

Про це йдеться в аналітичній публікації на сторінках американського видання The National Interest, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Байдену варто запропонувати Україні набагато більше, аніж банальності. Перед ним стоять два завдання. По-перше, він повинен переконати Зеленського довіряти йому. По-друге, він повинен запевнити українського президента в тому, що Вашингтон підтримує військове протистояння з Росією.

Те, що відбувається в Києві, має значення далеко за його межами. Якщо Україна дотримуватиметься верховенства закону, то путінізму прийде кінець. Президент Росії Володимир Путін більше не зможе достовірно стверджувати, що демократія і верховенство закону неможливі, якщо Україна доведе це на власному прикладі. Успіх в Україні, як добре знає Путін, буде мати хвильовий ефект в Росії, Білорусі та, можливо, за її межами.

Після запевнень Зеленського в тому, що він хоче відновити американо-українські відносини, завдання Байдена стає простішим. Він повинен підкреслити Зеленському, що Сполучені Штати вже посилюють свою підтримку Києва. У доповіді Атлантичної ради «Байден і Україна: стратегія для нової адміністрації» зазначається, що адміністрація Байдена може протистояти згубному впливу Росії.

Україна проводить реформи, а Росія і її ставленики йдуть раз і назавжди. Для цього Конгрес США повинен збільшити військову допомогу Україні як мінімум до 500 млн доларів на рік і не припиняти протидію російському газопроводу «Північний потік – 2», який позбавить Україну важливих транзитних доходів. Також США повинні, якнайшвидше призначити посла в Україні, а також спеціального посланця на Донбасі або уповноваживши високопоставленого чиновника Держдепартаменту вести переговори, і надати Україні статус союзника, який не входить в НАТО. Якщо Москва залишиться непримиренною і відмовиться покинути східну Україну, то Байдену варто подумати про створення постійної військової місії США в українському навчальному центрі неподалік від окупованого Донбасу і про запуск Плану дій України щодо членства в НАТО.

Тоді розмова стане жорсткішою. Байдену необхідно сигналізувати, що він знає про відступ Києва від реформ, не ображаючи і не звинувачуючи Зеленського. Байден повинен спонукати його творити історію і мріяти. Він повинен покласти край корупції і війні в Україні. Чесно кажучи, швидких перемог не буває, але Байден повинен нагадати Зеленському, що це досяжні цілі і що західні партнери США сповнені рішучості допомогти в досягненні цієї мети.

2020 рік не був для України відмінним роком. До березня 2020 року Україна хитнулася не в тому напрямку. Зеленський відправив у відставку реформаторський уряд, генерального прокурора, який починав демонструвати реальний прогрес у реформуванні прокуратури України, і безліч компетентних і чесних технократів. Згодом вдарила глобальна пандемія. Прямі іноземні інвестиції практично вичерпалися, впавши з 3-4 відсотків в 2016-2019 роках до 0,2 відсотка в 2020 році. Ділове співтовариство постійно заявляє, що українські суди є великою проблемою. Очікується, що глава Національного антикорупційного бюро України буде відправлений у відставку з дня на день.

На щастя, Байден вміє грати жорстко. Він знайомий з похмурою внутрішньою політикою України і як віце-президент США уже погрожував припинити допомогу, якщо сумнозвісний генеральний прокурор не буде звільнений протягом декількох годин. Обрання Байдена дає прекрасну можливість оновити американо-українські відносини і, можливо, змінити історію.

Back to top button