Події

Юрій Бєлоусов: Атаки ворога на критичну інфраструктуру ми розглядаємо як склад…

Юрій Бєлоусов: Атаки ворога на критичну інфраструктуру ми розглядаємо як складову злочину геноциду

????Про це керівник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов заявив у інтерв’ю виданню LB.UA.

????Прокурори зафіксували майже 85 тисяч злочинів, пов’язаних зі збройною агресією РФ, з них понад 65,5 тисяч – воєнні злочини. Також майже 17 тисяч – злочини проти основ національної безпеки (державна зрада, колаборація тощо).

???? Збільшилася кількість атак ворога по об’єктах критичної інфраструктури. З жовтня по грудень 2022 року 70% ударів було саме по енергосистемі. Це підтверджує той факт, що ворог завдавав ударів та чинив ці злочини свідомо. Плюс вони збільшили не лише кількість, а й масштаби територій. Ми розглядаємо ці атаки як складову злочину геноциду, – наголосив Юрій Бєлоусов.

????Динаміка фіксації воєнних та інших міжнародних злочинів зростає, коли правоохоронці отримують фізичний доступ до деокупованих територій. До воєнних злочинів, які вчиняють російські солдати, відносять, зокрема, зґвалтування, вбивства цивільного населення, катування полонених та цивільних, депортацію українських дітей.

????Наразі офіційно повідомлено про підозру 259 особам, щодо 92 осіб вже скеровано обвинувальні акти до національних судів. 25 обвинувачених отримали вироки суду.

❗️Про створення Спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності Президента РФ та вищого керівництва країни-агресора, створення доказової бази для доведення геноциду українського народу за п’ятьма основними ознаками та специфіку роботи прокурорів в умовах війни – у повному тексті ????ІНТЕРВ‘Ю Юрія Бєлоусова для LB.UA.

Back to top button