Події

Трьом керівникам облгазів повідомлено про підозру у масштабному розкраданні г…

Трьом керівникам облгазів повідомлено про підозру у масштабному розкраданні газу із газотранспортної системи України

???? За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора ще трьом керівникам регіональних операторів газотранспортних мереж повідомлено про підозру.

???? Їм інкриміновано заволодіння чужим майном та легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України).

???? За даними слідства, підсанкційний бізнесмен організував схему заволодіння природним газом. Для цього він залучив регіональних операторів газотранспортних мереж – облгази, а також інші підконтрольні суб’єкти господарювання, на які виводились кошти, одержані за розподіл природнього газу на території областей України.

???? Організована група здійснювала несанкціонований відбір блакитного палива, яке було в газотранспортній системі та належало державі.

???? Для відшкодування несанкціоновано відібраного газу з компанії «Оператор ГТС України» облгази перераховували кошти на підконтрольне підсанкційному олігарху підприємство в значно більшому обсязі, ніж було поставлено газу для покриття витрат компанії.

???? За цією схемою посадовці «облгазів бізнесмена» розкрадали кошти, які були виділені на закупівлю надлишково відібраного газу.

????Кошти отримані від абонентів, РГК перераховувала підконтрольній компанії, яка належить бізнесмену, начебто як передоплату у розмірі понад 100% за постачання газу, але фактично цих постачань не відбувалось. Гроші виводилися на підконтрольні компанії та привласнювались.

???? Згідно судово-економічної експертизи підозрювані протягом 2021 року завдали державі понад 4,2 млрд грн збитків.

????Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

???? У кримінальному провадженні на теперішній час вже складено повідомлення про підозру стосовно 15 осіб.

???? Накладено арешт на майно підозрюваних осіб на загальну суму 246 млн грн та корпоративні права підсанкційного бізнесмена на понад 7,4 млрд грн.

???? Досудове розслідування – БЕБ, оперативний супровід – СБУ.

Back to top button