Події

Силові розгони учасників мирних акцій протесту у Херсоні – підозрюються 14 війс…

Силові розгони учасників мирних акцій протесту у Херсоні – підозрюються 14 військовослужбовців рф, серед яких командири вищого офіцерського складу

???? За процесуального керівництва Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур 14 військовослужбовцям рф заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

????Серед підозрюваних – п’ять представників вищого та старшого офіцерського складу армії рф. Це генерал-майори, полковники і підполковник. А також дев’ять їх підлеглих військовослужбовців федеральної служби росгвардії.

????За даними слідства, навесні 2022 року під час тимчасової окупації Херсонщини в обласному центрі на площі Свободи місцеве населення збиралося на мирні акції на підтримку України. Такі демонстрації постійно придушувалися окупантами.

????Керував силовим розгоном протестувальників один із підозрюваних – командир 50 окремої бригади оперативного призначення. За його вказівкою виконувалися бойові накази щодо придушення опору херсонців, застосування щодо них насильства та зброї.

????Всього було незаконно затримано та ув’язнено щонайменше 11 цивільних. У місцях несвободи їх піддавали тортурам, вибиваючи відомості про рух опору, військових ЗСУ, схиляли до співпраці.

????Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

????Встановлення інших причетних осіб триває.

????Досудове розслідування – УСБ України в Херсонській області.

Back to top button