Події

​Створення Telegram-каналу для збору даних про українських військових та результати …

Створення Telegram-каналу для збору даних про українських військових та результати обстрілів – повідомлено про підозру його адміністратору

????За процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури уродженцю Миколаєва заочно повідомлено про підозру у пособництві у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).  

????За даними слідства, з 2014 року чоловік перебуває на території так званої «ДНР». У грудні 2021 року з метою надання допомоги рф у проведенні підривної діяльності проти України чоловік створив Telegram-канал для спілкування прихильників проросійських ідей, обміну інформацією та новинами.

????З 24 лютого 2022 року Telegram-канал був переформатований, з його допомогою від підписників отримували відомості про результати обстрілів зс рф населених пунктів, цивільної та військової інфраструктури Миколаївщини. З 15 квітня 2022 року – почалось отримання та обмін інформацією щодо переміщення, руху або розташування українських військових, їхнього озброєння та бойових припасів для передачі такої інформації представникам країни-агресора.

????У серпні 2022 року підозрюваний залучив до співпраці мешканця Миколаєва, який через Telegram-канал передавав ворогу координати можливих місць розташування підрозділів ЗСУ, сил оборони, військової техніки, оборонних укріплень, цивільних об’єктів на території міста Миколаєва з метою їх ураження.

????У жовтні 2022 року по координатах, які він надав, ракета ворога влучила в житлову багатоповерхівку у Миколаєві, внаслідок чого загинули цивільні особи. Матеріали стосовно нього виділені в окреме провадження.

????Адміністратор Telegram-каналу виступав на підконтрольному російському телеканалі, позиціонуючи себе «координатором миколаївського підпілля». Він публічно підтвердив, що збирає дані у сфері оборони в інтересах рф, зокрема щодо діяльності центрів комплектування та соціальної підтримки Миколаївщини.

????Також встановлено, що він займався пошуком розвідданих щодо дислокації та пересування українських військ і на території Закарпаття. Намагався завербувати ужгородця до співпраці та переконував його надати інформацію щодо підприємств оборонного комплексу, дані про місцеву владу.

????За цим фактом Закарпатська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт. Йому інкриміновано державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України).

????Досудове розслідування – обласні Управління СБУ.

Back to top button