Події

СБУ затримала ще двох колаборанток, які закликали «голосувати за приєднання» Х…

СБУ затримала ще двох колаборанток, які закликали «голосувати за приєднання» Херсонщини до рф

Служба безпеки затримала ще двох колаборанток, які допомагали рф у проведенні псевдореферендуму під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини.

Фігурантками є жительки Херсонської області, які після захоплення регіону підтримали російських загарбників і добровільно вступили до складу окупаційних «виборчих комісій».

Перебуваючи у лавах місцевих «виборчкомів рф», вони займалися фальсифікацією незаконного «голосування» щодо «приєднання» Херсонської області до складу країни-агресора.

Так, одна із колаборанток, мешканка Бериславського району, у вересні 2022 року здійснювала подворові обходи жителів селища Миколаївка.

Під час таких рейдів у супроводі озброєних окупантів вона примушувала людей віддати свій «голос» на користь кремля.

У разі відмови – погрожувала ув’язненням до російської катівні та «конфіскацією» приватного майна.

Після звільнення району зловмисниця втекла до Кривого Рогу, де намагалась переховуватись від правосуддя в орендованій квартирі.

Однак, співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання і затримали.

Ще одну ворожу поплічницю затримано у селищі Комишани на Херсонщині. Під час фейкового плебісциту вона погодилась стати так званим «секретарем селищного виборчкому», який був облаштований у спортзалі місцевої школи.

На цій «посаді» вона особисто агітувала місцевих жителів взяти участь у псевдореферендумі рф.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Наразі вони перебувають під вартою. Зловмисницям загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Вінницькій та Кіровоградській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

Back to top button