Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Захист культурної спадщини Житоми…

Прокурори на захисті державних інтересів: Захист культурної спадщини Житомирщини

????Коментують: прокурор управління представництва інтересів держави в суді Житомирської обласної прокуратури Лілія Зименко та історик Олександр Романівський.

????На Житомирщині налічується 10 міст, селищ та сіл, які внесено до Списку історичних населених місць України.

????Для збереження самобутності й унікальності кожен такий населений пункт повинен мати історико-архітектурний опорний план.

????Прокуратура встановила, що опорні плани самостійно розробили лише міста Житомир, Бердичів, Коростень, Звягель та Олевськ.

????Відтак до суду пред’явлено 5 позовів про зобов’язання розробити охоронну документацію для стародавніх містечок Радомишль, Коростишів, Овруч, а також селищ міського типу Любар і Миропіль.

⚖️Наразі суд зобов’язав вжити заходів для розроблення і затвердження історико-архітектурного опорного плану для Мирополя. Позови щодо інших історично населених місць – на розгляді.

????Миропіль – куточок найпівденнішого Полісся, що заселений з давніх часів. На його території знайдено знаряддя праці доби неоліту, виявлено поселення трипільської культури, поховання доби міді та бронзи, а також давньоруське городище і кургани.

⛪️Овруч належить до найдавніших міст у Східній Європі. Ця місцевість була заселена 5-4 тисяч років до н. е., а місто згадується ще у «Повісті минулих літ».

????Житомирщина багата і на археологічні пам’ятки. Тому органи прокуратури реагують на факти протиправного розпорядження землями історико-культурного призначення. До суду пред’явлено 6 позовів на земельні ділянки загальною площею 91 га.

За позовом прокуратури зобов’язано приватне товариство повернути державі 4 га землі з археологічною пам’яткою-об’єктом культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття».

Також не допущено протиправне вибуття з державної власності 1,2 га землі з цінною археологічною пам’яткою ХVI-ХVII століть – Городище «Замчище».

⚖️На цей час суди розглядають позови щодо повернення у власність держави земель з пам’ятками археології на території Житомирської, Чижівської та Чуднівської громад.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 14 =

Back to top button