Події

Прокурори на захисті державних інтересів: Попереджено незаконну забудову ст…

Прокурори на захисті державних інтересів: Попереджено незаконну забудову столичної «Микільської слобідки» в прибережній смузі Дніпра. Рішення Верховного Суду

???? За активної участі прокурорів Офісу Генпрокурора та Київської міської прокуратури захищено від незаконної забудови землі в історичній місцевості «Микільська слобідка» на березі Русанівської протоки Дніпра.

????Верховний Суд поставив крапку у судових спорах між громадою Києва та забудовником. Остаточно відмовив у поновленні договору оренди земель.

???? Мова йде про дві комунальні земельні ділянки загальною площею 1,2 га по вул. Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці. Вони знаходяться в межах прибережної захисноï смуги та входять до території пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір і долини річки Дніпро».

????Прокурори встановили, що товариство орендувало землі для будівництва багатофункціонального комплексу. Коли строк дії договору закінчився – забудовник звернувся до Київської міськради з пропозицією продовжити договірні відносини. У цьому йому відмовили через порушення вимог законодавства про оренду землі.

????Ймовірність будівництва об’єктів нерухомості на «Микільській слобідці» неодноразово викликала суспільний резонанс. Активісти та громадські організації проводили акції протесту проти забудови.

????Попри позицію киян, товариство у 2020 році звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом про визнання поновленим договору оренди землі. Суд його задовольнив.

????На цьому етапі з метою захисту інтересів громади прокуратура вступила у справу.

????Апеляційний суд підтримав позицію прокурора та учасників справи, скасувавши вигране судове рішення.

????Надалі товариство звернулося до Верховного Суду. Він залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення апеляційного суду – без змін.

⚖️ Перемога у цій справі – результат ефективного реагування прокурорів на наміри недобросовісних забудовників використати унікальний ландшафт та історичну місцевість у спосіб, що може її знищити, а громадян позбавити доступу до Русанівської протоки.

Video is too big

Back to top button