Події

​​‍ #професія_кібер Україна стала першою у світі країною, яка протистоїть пов…

​​????‍???? #професія_кібер

Україна стала першою у світі країною, яка протистоїть повноцінній кіберагресії як складовій повномасштабної гібридної війни. Та вже зараз зрозуміло, що навіть після закінчення конвенційної війни хакерські атаки не припиняться. Щоб їм протистояти, потрібно постійно підвищувати рівень кіберзахисту систем, відповідно – попит на фахівців у цій сфері лише зростатиме.

????️ Передусім нові фахівці з кіберзахисту можуть посилити лави основних суб’єктів Національної системи кібербезпеки, серед яких – Держспецзв’язку, Служба безпеки України, Міністерство оборони України, Національний банк, розвідувальні органи.

Потребують кіберфахівців й інші державні органи та установи. Робота в державних органах – це робота на найвищому рівні, адже сьогодні роль України у світовій екосистемі кіберзахисту істотно зросла. Саме в державному секторі у кращих фахівців є можливість представляти країну на міжнародному рівні та відігравати важливу роль у міжнародних процесах.

Це і законодавча робота, і робота над стандартами захисту, перевірка захищеності програмного забезпечення, побудова систем кіберзахисту, а також безпосередньо кіберзахист і дослідження кіберінцидентів у складі команд реагування. Такі команди вже є у нас, в Держспецзв’язку (Урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA), в НБУ.

Крім того, відповідно до національної стратегії з кібербезпеки, Україна розвиває мережу галузевих та регіональних центрів або команди реагування. Такі команди спеціалізуються на захисті у своїх галузях та регіонах і обмінюються даними про загрози із CERT-UA.

????️ Наявність глибокої галузевої та регіональної експертизи дає можливість більш ефективно протистояти специфічним загрозам, а координація з головним кіберцентром країни – ефективно забезпечувати кіберзахист всієї країни.

Регіональні команди реагування – це можливість для талановитих людей, які мешкають у регіонах, будувати карʼєру, мати гідну заробітну плату та захищати країну.

Не менше фахівці з кібербезпеки потрібні бізнесу. Перша у світі кібервійна показала, що компаній, які можуть бути не цікавими для хакерів, майже не існує. Тому кожен на своєму підприємстві повинен створювати відповідні підрозділи, наймати найкращих фахівців чи залучати аутсорсингові компанії. І що більший бізнес чи чутливіша інформація, яка зберігається в інформаційних системах підприємства, що більше людей залежать від роботи компанії, то надійнішим має бути кіберзахист. Саме тому висококваліфіковані фахівці будуть об’єктом полювання як для хедхантерів зі спеціалізованих організацій, які надають послуги у сфері кібербезпеки та кіберзахисту, так і для HR-підрозділів компаній, які бажають мати потужну inhouse-команду.

Back to top button