Події

Правовий захист дітей: Зусиллями ювенальних прокурорів формується судова пр…

Правовий захист дітей: Зусиллями ювенальних прокурорів формується судова практика, яка убезпечує дитину від повторного допиту в суді

????Офіс Генерального прокурора продовжує активно працювати над формуванням інституту правосуддя, дружнього до дитини.

????У 2024 році за результатами касаційного розгляду трьох справ, які стосуються сексуального насильства щодо малолітніх та неповнолітніх дітей, Верховний Суд визнав належним і допустимим доказом показання дітей, надані на етапі розслідування за участю психолога. Їх покладено в основу обвинувальних вироків.

????Мова йде про випадки розбещення і зґвалтування дітей у Чернівецькій, Волинській та Рівненській областях. Попри заперечення обвинуваченими своєї вини, ювенальні прокурори надали суду беззаперечні докази сексуального насильства щодо малолітніх та неповнолітніх.

????‍⚖️Винним призначено 11, 8 та 6 з половиною років позбавлення волі. Також їх внесено до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

????Під час судового розгляду потерпілі для допиту не викликалися до суду, що дозволило уникнути їх повторної психологічної травматизації.

⚖️Таким чином наразі формується усталена судова практика щодо створення максимально безпечних умов для дітей-потерпілих у кримінальному процесі.

????‍♀️????????Для цього Офіс Генпрокурора впроваджує практику міждисциплінарного реагування фахівцями на потреби дітей, які потрапляють у кримінальний процес. У тому числі через розширення мережі Центрів захисту дітей за моделлю «Барнахус» та Реєстру психологів.

????Коментують: прокурор відділу Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора Олег Височин, начальники відділів захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Волинської і Чернівецької обласних прокуратур Тетяна Супрунюк та Людмила Кініщук, прокурор Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області Ірина Столярчук, судова експертка ДНДЕКЦ МВС України Анна Козлова.

Video is too big

Back to top button