Події

​​⚡ Посилити захист під час війни. Як бізнес може потрапити до Реєстру об’єктів кр…

​​ Посилити захист під час війни. Як бізнес може потрапити до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури?

Власники підприємств та установ, які надають життєво важливі послуги для людей, можуть розпочати процес визнання об’єктів чи окремих елементів виробництва об’єктами критичної інфраструктури. Надалі це дозволить включити такі об’єкти до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури і з допомогою держави посилити захист і підвищити власну стійкість. Це може зробити як приватний бізнес, так і державні та комунальні підприємства та заклади.

Секторальні органи відповідно до закону складають секторальні переліки об’єктів критичної інфраструктури, а після звернень операторів критичної інфраструктури категоризують їх і подають інформацію для включення таких об’єктів до Реєстру. Ця робота зараз триває. Але ініціативність бізнесу прискорить процес внесення таких об’єктів до Реєстру.

???? «Нам потрібно бачити всю картину. Якщо ми знаємо про всі об’єкти критичної інфраструктури, тоді можемо планувати їхній захист та координувати для цього роботу державних органів для захисту таких критичних об’єктів. Ми маємо шість проєктних загроз національного рівня, серед яких, зокрема, повітряні удари та кібератаки, і наше спільне із бізнесом завдання – від них захиститися», – пояснює заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

???? Власникам бізнесу, який прагне потрапити до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, необхідно перевірити, чи відповідають вони критеріям таких об’єктів, виписаних в урядовій постанові №1109. Після цього звернутися до робочої групи з категоризації об’єктів критичної інфраструктури в секторальному органі.

???? Робоча група вивчає документи і присвоює об’єкту критичної інфраструктури відповідну категорію на основі розрахунку згідно з методикою,
затвердженою Урядом. Після цього подає повідомлення та документи уповноваженому органу у сфері захисту критичної інфраструктури для включення об’єкта критичної інфраструктури до Реєстру.

Після включення об’єкта критичної інфраструктури до Реєстру Держспецзв’язку повідомляє про це секторальний орган, який подавав відповідне повідомлення. Бізнес зі свого боку може дізнатися про включення до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури у секторальному органі, куди подавав документи.

???? Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

ℹ️ Також уповноважений орган є держателем та адміністратором Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, який є важливим інструментом для координації процесу захисту критичної інфраструктури України. Він діє з метою узгодження дії суб’єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадження обміну інформацією між суб’єктами захисту, створення єдиної бази даних щодо загроз і вразливостей, забезпечення паспортизації та захисту обʼєктів критичної інфраструктури та здійснення оцінки стану їхньої захищеності.

Back to top button