Події

Підсумки 26.01: Атаки ворога і стратегія перемоги

Підсумки 26.01: Атаки ворога і стратегія перемоги

Фото: Генштаб ВСУ

Російська армія нарощує інтенсивність наступальних дій на Сіверському та Бахмутському напрямках

Російські окупанти нарощують інтенсивність наступальних дій на двох напрямках; у Держдепі США визначили шлях України до тріумфу. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Названо напрямки, де наступають росіяни

Російські окупанти нарощують інтенсивність наступальних дій на Сіверському та Бахмутському напрямках. За словами командувача Сухопутними військами ЗСУ Олександра Сирського, на Сіверському напрямку росіяни продовжують наступальні дії з метою покращити своє тактичне положення і створити умови для розвитку наступу в напрямку Сіверська. На Бахмутському напрямку росіяни ведуть наступальні дії, намагаючись прорвати оборону українських захисників північніше та західніше Бахмута, та розвинути наступ на Часів Яр. Сирський зауважив, що штаби Сил оборони та командири “вчасно реагують на будь-які зміни оперативної ситуації”.

Арахамія запропонував відкрити дані щодо загиблих українських воїнів

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія заявив, що пропонував президенту Володимиру Зеленському розкрити втрати Сил оборони у війні проти Росії. Він зазначив, що якщо запитати людей на вулицях про втрати Збройних Сил України, то всі називають число не менше ніж 100 000 осіб, проте, за словами Арахамії – вони нижчі.

Названо число вбитих росіян – офіцерів

Серед вбитих офіцерів щонайменше 800 були у званні від майора та вище. Зокрема, вдалося підтвердити поіменну загибель 102 полковників, 240 підполковників та 450 майорів. Крім того, на війні проти України загинули мінімум 2278 молодших офіцерів – від лейтенанта до капітана.

В Держдепі заявили, що стратегія воєнної кампанії перемоги України у 2024 році буде “наступальною”

Помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн заявив, що стратегія воєнної кампанії перемоги України над Росією у 2024 році буде “наступальною”. Крім того, за словами посадовця, вона опиратиметься “на те, що було зроблено у 2023 році”.

На підконтрольну уряду України територію вдалося повернути тіла 77 оборонців держави

Робота з підготовки до репатріаційного заходу велася тривалий час. Повернення тіл провели за допомогою Об’єднаного центру при СБУ, МВС, ЗСУ, ДПС, Головного управління ДСНС у Сумській області та інших відомств. Востаннє такий обмін пройшов 22 грудні 2023 року. Тоді вдалося повернути тіла 66 бійців. Загалом за два роки роботи вдалося репатріювати тіла понад 2000 українських військових.

F-16. Все йде за планом і загроз зриву немає

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що підготовка до передачі Україні Данією винищувачів F-16 іде за планом, загроз зриву цієї програми – немає. Про це він сказав на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Данії Ларсом Лекке Расмуссеном у Миколаєві.

Російський НПЗ у Туапсе зупинився після удару дронів

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе – єдиний на чорноморському узбережжі й один з десяти найбільших у Росії – зупинив виробництво після удару українських дронів. Після двох потужних вибухів там почалася масштабна пожежа, було пошкоджено установку первинної обробки нафтопродуктів, де відбувається розділення нафти на основні фракції (бензинову, гасову, солярову).Швидко відновити виробництво заводу не вдасться. Ремонт орієнтовно може тривати до кінця лютого – початку березня.

Денис Шмигаль заявив, що гроші від ЄС будуть

Україна очікує, що Євросоюз 1 лютого затвердить нову чотирирічну програму підтримки України на 50 млрд євро. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Попередньо, всі 27 членів ЄС погодилися підтримати цю програму. Також, за його словами, Україна сподівається на 11,8 млрд доларів бюджетної підтримки від США.

В Україні почалася експлуатація нової розвідувальної свердловини

За оцінками експертів, зі свердловини можна добувати до 250 тис. кубометрів газу на добу. Вона  має проєктну глибину 3950 метрів. Її пробурили фахівці БУ Укрбургаз. Тим часом фахівці продовжують вивчати можливості родовища, застосовуючи нові технології та інженерні рішення.

Стало відомо, скільки дітей народилося в Україні в 2023 році

У 2023 році в Україні народилося 187 387 дітей. Із них найбільше – у місті Києві, Львівській, Дніпропетровській, Одеській областях. Торік в Україні було зареєстровано 186 051 шлюбів. Розірвати ж стосунки вирішили у вісім разів менше пар – 24 108.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button