Події

Підсумки 19.10: Гроші на оборону і захист ЄС

Фото: Генштаб ЗСУ

Зеленський затвердив збільшення видатків на оборону на понад 300 млрд грн

Зеленський підписав закон про збільшення видатків на оборону; ЄС офіційно продовжив тимчасовий захист для українських біженців. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Видатки на оборону збільшать

Президент Володимир Зеленський підписав закон про збільшення видатків державного бюджету у 2023 році на понад 320 млрд гривень. З них 303 млрд підуть на потреби сектора оборони. Мінфін, представляючи цей законопроєкт, вказував джерелами фінансування додаткових видатків збільшення зовнішніх запозичень на 207,6 млрд грн (підтримка США у обсязі $3,3 млрд) та внутрішніх – на 91,2 млрд гривень. 

ЄС офіційно продовжив тимчасовий захист для біженців з України до березня 2025 року

Європейський Союз остаточно продовжив тимчасовий захисту для біженців з України до 4 березня 2025 року. Зазначимо, 4 березня 2022 року Євросоюз активував директиву про тимчасовий захист. Це такий механізм ЄС, який використовують у виняткових обставинах масового припливу для забезпечення колективного захисту переміщених осіб та зменшення тиску на національні системи надання притулку країн ЄС. Зазначимо, що загалом 4,1 млн біженців з України зареєстровані для отримання тимчасового захисту або аналогічних схем в ЄС.

Росія в ніч на четвер масово атакувала територію України

Вночі 19 жовтня війська РФ атакували низку регіонів України, зафіксовано численні пожежі та руйнування. У Сумах в результаті удару безпілотника виникла пожежа у двоповерховій будівлі на площі 100 кв.м. У Миколаєві внаслідок російського удару загорілася складська будівля і було пошкоджено вікна житлових багатоповерхівок. У Покровському районі Донеччини пошкоджено будівлю навчального закладу.

Названо число зниклих без вісті українців з початку війни

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зникли безвісти не менше 30 тисяч цивільних українців, принаймні про таку кількість відомо Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти. У це число можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім’ями, ті, хто в ув’язненні без права на спілкування, і люди, які загинули, але тіла яких не ідентифіковані, а також діти і дорослі, які були незаконно депортовані. 

Міноборони України запобігло постачанню понад 60 т неякісних продуктів для ЗСУ

Фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, яке підпорядковується Центральному управлінню контролю якості, провели понад сто перевірок та оглянули близько двох тисяч т продуктів. Основна маса неякісної їжі – м’ясні та м’ясо-рослинні консерви.

У МЗС анонсували регулярні поставки ATACMS в Україну

США постачатимуть Україні тактичні балістичні ракети ATACMS на регулярній основі. Таку заяву зробив очільник МЗС Дмитро Кулеба. Він висловив надію, що попри те, що США зараз поставили Україні ракети з дальністю польоту 165 кілометрів, у майбутньому будуть передані ракети дальністю 300 кілометрів.

Рада підтримала законопроєкт про заборону УПЦ (МП)

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Таким чином, в Україні можуть заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату. Зазначимо, що за таке рішення проголосувало 267 нардепів. 

В Ізраїлі назвали число заручників ХАМАСу

Бойовики ХАМАС утримують у полоні в Секторі Газа щонайменше 203 особи. Це не остаточні цифри, оскільки ЦАГАЛ постійно отримує нові дані про жителів Ізраїлю та іноземних громадян, які опинилися в полоні ХАМАС.

Під Запоріжжям загинув проросійський бойовик “казак Бабай”

У мережі з’явилася інформація, що на фронті загинув проросійський бойовик Олександр Можаєв, відомий також як “казак Бабай”. Можаєв воював в Україні на боці “ЛДНР” ще 2014 року, проте влітку того ж року втік до Криму. Він був уродженцем невеликого міста Бєлорєченськ у Краснодарському краї РФ. Майбутня “зірка” Донбасу працював вантажником на складі та мав проблеми із законом через вирощування конопель і збройний напад на людину. У 2014 році серед інших проросійських бойовиків він прибув на Донеччину і брав участь у захопленні Слов’янська.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button