Події

Підсумки 19.07: Удар по Миколаєву і смерть Фаріон


У Миколаєві сталося влучання по житловому району; Невідомий поцілив Фаріон у скроню. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни вдарили по центру Миколаєва

Війська РФ відкрили вогонь по Миколаєву, поціливши у житловий квартал. Унаслідок обстрілу загинули люди, є постраждалі.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що загинуло троє людей, у тому числі дитина. За його словами, росіяни влучили у дитячий майданчик поблизу звичайного будинку. Під час удару чотирнадцять людей було поранено.

Росіяни вдарили по житловій забудові центральної частини Чугуєва

Російські військові двічі вдарили по житловій забудові центральній частині міста Чугуїв у Харківській області. Поранення отримали сім осіб, серед них дитина. У результаті двох ударів пошкоджені житлові будинки, об’єкти торгівлі, соціальної сфери та іншої цивільної інфраструктури.

У мовознавицю Ірину Фаріон стріляли

У Львові стріляли у мовознавицю та колишню народну депутатку Ірину Фаріон. Її госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики намагалися врятувати їй життя. Проте громадська діячка померла.

У Львові та на території області проводять спеціальну поліційну операцію із затримання нападника, до якої залучили співробітників усіх служб та підрозділів поліції Львівщини. Поліція розглядає дві версії вбивства.

Володимир Зеленський виступив на засіданні британського уряду

Зеленський звернувся до Кіра Стармера з проханням “продемонструвати лідерство” та допомогти з “можливостями далекої дії” для України. У своєму зверненні до британського уряду Зеленський заявив, що “якщо обмеження на західну зброю буде знято”, це допоможе Києву зміцнити оборону та убезпечити свої позиції на передовій.

Зеленський став першим іноземним лідером, який особисто виступив на міністерській зустрічі з 1997 року.

Україна та Британія уклали оборонну угоду на понад 2,5 млрд доларів

Угода дасть змогу започаткувати українсько-британські проєкти в оборонній сфері. Документ допоможе до 2026 року забезпечити Сили оборони України системами протиповітряної оборони та засобами радіолокації та ураження, отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка. В рамках угоди британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів (понад 2,5 млрд доларів). Ця сума може бути збільшена в майбутньому. Термін погашення кредиту – 15 років.

В Донецькій області ЗСУ збили Су-25 РФ

На Покровському напрямку українські військові збили російський бойовий літак Су-25, який намагався обстрілювати позиції підрозділів Сил оборони. Літак збили воїни-зенітники з окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка. 

У світі стався глобальний IT-збій: не працювали “Нова пошта,” Vodafone, Windows, банки, було скасовано сотні авіарейсів

Через збій в програмах Microsoft Azure та Crowdstrikе 19 липня зупинились сотні компаній. В Україні тимчасово були недоступні послуги Нової пошти, Vodafone та Сенс Банк. Крім того, зникла можливість створювати банки в Моно.

Водночас у світі довелось відкласти сотні авіарейсів, тимчасово перестали працювати аеропорти, а користувачі Microsoft 10 втратили можливість користуватись комп’ютерами. Аеропорт Берліна в п’ятницю зранку призупинив роботу. В Австралії збій торкнувся роботи банків, авіаліній та медіа. Британський телеканал Sky News повідомив, що не міг вести прямий ефір у через технічні проблеми.

Акції постачальника послуг кібербезпеки CrowdStrike, некоректне оновлення функцій якого викликало масштабний збій по всьому світу, впали на 14%.

Викрито організаторів та учасників злочинних схем з розкрадання бюджетних коштів, виділених для забезпечення потреб ЗСУ

Внаслідок дії зловмисників держава зазнала збитків на понад 138 млн гривень. А причетними до розкрадань коштів виявилися службовці квартирно-експлуатаційних підрозділів спільно з представниками комерційних структур майже в усіх регіонах України. Повідомлено про підозру 30 особам, з них 15 – у складі організованих злочинних груп.

У Одеській області затримали міського голову Білгород-Дністровського Віталія Граждана

Міського голову Білгород-Дністровського Віталія Граждана затримали співробітники СБУ. У будівлі мерії пройшли обшуки.

ЄС вперше передасть Україні прибуток від активів РФ у липні

Міжнародний депозитарій Euroclear вже у липні поточного року зробить перший внесок у розмірі приблизно 1,55 млрд євро у Європейський фонд для України. Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 року отримав 3,4 млрд євро у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів. Для порівняння, у 2023 році ці доходи становили близько 4,4 млрд євро, у 2022 році – 821 млн євро.

В Україні стартувало подання заяв для вступу на бакалавра

Стартувало подання заяв для вступу на бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування. Прийом заяв на бюджет і контракт триватиме до 18.00 31 липня, а пізніше додаткові набори виші зможуть проводити тільки за контрактом.

Американського журналіста у Росії визнали винним у “шпигунстві”

У Росії Свердловський обласний суд засудив до 16 років колонії суворого режиму співробітника московського бюро газети The Wall Street Journal, громадянина США Евана Гершковича. Згідно з версією російського слідства, він начебто за завданням ЦРУ збирав у Свердловській області секретну інформацію про діяльність оборонного підприємства Уралвагонзавод з випуску та ремонту військової техніки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 12 =

Back to top button