Події

Підсумки 16.11: Втрати ворога і підготовка до атак


На війні в Україні за добу РФ втратила 1330 військових; Росіяни накопичили приблизно 800 одиниць, які можуть використовувати для ударів по Україні з настанням холодів. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Втрати Росії б’ють рекорди – ЗСУ “відмінусували” понад 1300 окупантів за один день

Російська армія втратила 1330 осіб, 69 одиниць техніки та 44 артилерійські системи за минулу добу. Загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення становить 315 620 військових. Росіяни наступають у районах Куп’янська, Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки, Старомайорського й Новодарівки, на фронті сталося 65 бойових зіткнень.

У Криму накопичено понад 800 ракет для ударів по енергетиці України – ЗСУ

Росіяни зосередили понад 800 ракет в окупованому Криму для здійснення енергетичного терору в Україні взимку. Про це заявила керівниця обʼєднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк. Вона зазначила, що військові спираються на дані розвідки, у Криму росіяни розгорнули потужний військовий хаб. Спікер ЗСУ заявила, що ракети повітряного базування окупанти зберігають там, де їх можна завантажити у літаки.

Російські війська протягом останніх днів знову активізувались на Авдіївському напрямку

Нині “гаряче” в районі промзони. Ворог веде там штурмові дії з застосуванням броньованої і колісної техніки. Штурмує по флангах – з півдня, з півночі менше активності. За добу близько 30 масованих обстрілів відбулось по території громади.

Україна виробляє десятки “аналогів шахедів” на місяць

Україна запустила серійне виробництво “аналога” дрону-камікадзе Shahed-136 на державному заводі. Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Він зазначив, що український “аналог шахеда” поставлено на серійне виробництво, за місяць випускають десятки дронів.

Данія передала Україні морські безпілотники SeaBat

Данія передала Україні унікальні морські безпілотники SeaBat. Ця техніка стане важливою для військових моряків. Головне завдання SeaBat збирати точні дані про морське дно і морське середовище. Після цього їх можна обробити і використовувати для створення та оновлення морських карт і планшетів для підтримки безпечної навігації в районі.

Єврокомісія може покарати Польщу через блокування кордону з Україною

Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, якщо влада не вирішить питання блокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною. У Єврокомісії наголосили, польська влада, відповідно до законодавства ЄС, зобов’язана забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах. Офіційно Єврокомісія не хоче коментувати заходи, які може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

Тим часом словацькі перевізники заявили, що можуть приєднатись до своїх польських колег та заблокувати українським перевізникам перетин кордону зі свого боку. Зазначається, що блокада відбудеться у випадку, якщо Європейська комісія не поверне видачу комерційних дозволів на перевезення в межах Європейського Союзу.

Сполучені Штати Америки посилили санкції проти Росії

Сполучені Штати Америки посилили санкції проти Російської Федерації: цього разу під обмеження потрапили низка юридичних осіб та танкери. За словами заступника міністра фінансів Воллі Адеймо, причиною цього стали порушення цінової стелі на нафту.

Іран накопичив збагачений уран на кілька ядерних бомб – внутрішні звіти МАГАТЕ

Іран накопичив запаси збагаченого урану, яких достатньо для створення кількох ядерних бомб, і відмовляється виконувати вимоги ООН. Про це йдеться у внутрішніх звітах МАГАТЕ. У розпорядженні Ірану вже є 128,3 кг урану, збагаченого до рівня 60%, у разі подальшого збагачення до рівня 90% цього буде достатньо для виробництва трьох ядерних бомб, цитує агентство конфіденційні звіти МАГАТЕ. За даними МАГАТЕ, в Ірані до рівня 60% щомісяця збагачують у середньому близько 3 кг урану, в окремі місяці -до 9 кг.

Стало відомо, скільки коштів зберігають українці у банках

Станом на 1 жовтня 2023 року в 63 банках України зберігалося 1 трлн 4 млрд грн. коштів фізичних осіб (з яких кошти до запиту – 637,7 млрд грн.). Найбільше вкладів у державному ПриватБанку – 362,5 млрд грн. На другому місці державний Ощадбанк – 179,5 млрд грн, а на третьому приватний Універсал Банк – 56,1 млрд грн.

Швейцарія офіційно приєдналася до групи, що виступає за спецтрибунал для РФ

Швейцарія підтвердила своє членство в основній групі країн, які виступають за створення такого трибуналу, тому що “агресія проти України не повинна залишитися безкарною”. Зусилля групи спрямовані на вироблення рішень щодо практичного оформлення трибуналу, включно з його форматом, місцем розташування і методами роботи.         

Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін обговорили питання України

Два президенти обмінялися думками з міжнародних і регіональних питань, що становлять спільне занепокоєння, включаючи “кризу в Україні”. В Китаї заявили, що “стоять на боці рівності та справедливості, залишаються відданими сприянню переговорів заради миру та деескалації”.

В Офісі президента заявили, що зустріч лідерів США і Китаю Джо Байдена та Сі Цзіньпіна у Сан-Франциско стала гарним сигналом для світу, та продемонструвала прагнення до нового глобального порядку та стабільності. 

Amazon презентувала нового робота, який здатен охороняти території великої площі

Приземкуватий триколісний пристрій оснащений перископічною камерою HD з функцією нічного бачення і забезпечує цілодобовий перегляд у реальному часі та двосторонній зв’язок. Робот створений для патрулювання і картографування території підприємств на площах до 470 квадратних метрів.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button