Події

Підсумки 11.12: Масований наступ і візит у США

Фото: Генштаб ЗСУ

Росія намагається атакувати на фронті

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили 36 атак ворога; Зеленський прибув з візитом до Сполучених Штатів Америки. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

РФ пішла вперед під Авдіївкою і Мар’їнкою

Російські окупанти активізувались на Авдіївському і Мар’їнському напрямках і застосовують для своїх атак колони бронетехніки. Ворог активно застосовує авіацію, скидає керовані авіабомби. За минулу добу було відбито 36 атак росіян східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Сєверного та Тоненького, а також в районі Первомайського та Невельського. В районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки Сили оборони відбили 12 атак окупантів.

Зеленський у США обговорив фронт та військову співпрацю

Президент Володимир Зеленський розпочав свій візит до Сполучених Штатів Америки та зустрівся з міністром оборони Ллойдом Остіном та головою Об’єднаного комітету начальників штабів генералом Чарльзом Брауном. Вони обговорили виклики для глобальної безпеки, розвиток подій на фронті та подальшу українсько-американську співпрацю у сфері оборони.

Президент США Джо Байден зустрінеться з українським лідером у Вашингтоні 12 грудня: темою переговорів стане ситуація з американською допомогою Україні. Також Зеленський зустрінеться з представниками американського Конгресу, де розглядається пакет додаткового фінансування для України.

Швеція оголосила про виділення зимового пакету гуманітарної допомоги для України

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон оголосив про новий пакет допомоги українцям узимку – на 1,4 мільярда крон (приблизно 120 млн євро). Майже дві третини коштів підуть до фонду Світового банку для відновлення України. Цей Фонд підтримує Україну в сферах енергетики, житла, охорони здоров’я та транспорту. Інші частини розподіляться між Європейським банком розвитку для України, ЮНЕСКО, продовольчою програмою ООН та Шведським агентством захисту та готовності громади (MSB). Кошти Швеції будуть скеровані, зокрема, на закупівлю обладнання для опалення та передачі потужностей в українській електромережі, створення притулків.

Вбивство Киви. Джерело в СБУ поділилося фото та відео з тілом колаборанта після ліквідації

У Службі безпеки України поділилися знімками та відео з місця ліквідації колаборанта Іллі Киви, якого було вбито у Підмосков’ї 6 грудня. На кадрах – тіло Киви, що лежить на снігу, а поруч із ним видно плями крові. Також на відео зображено спостережний пункт, де чекали колаборанта – неподалік цього місця він знімав свої численні пропагандистські ролики.

У спецслужбі запевнили, що вороги України обов’язково будуть відповідати за свої злочини: і перед Богом, і перед українським народом – по закону і по моралі.

Польща розблокувала найбільший вантажний пункт пропуску на кордоні з Україною

Польща розблокувала найбільший вантажний пункт пропуску з Україною – Ягодин – Дорогуськ. За інформацією Державної митної служби, на в’їзд в Україну через Ягодин очікували близько 1000 вантажівок, стільки ж – на виїзд. Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Дональд Туск знову прем’єр-міністр Польщі

Польський Сейм обрав лідера парламентської більшості Дональда Туска прем’єр-міністром. За Туска проголосували 248 депутатів, проти – 201, але ніхто не утримався. Відтепер Моравецький піде у відставку, а Туск за дорученням Сейму має сформувати новий уряд, який повинен запрацювати якомога раніше. Ще у п’ятницю, 8 грудня, кандидат у прем’єр-міністри Дональд Туск частково презентував майбутній склад свого уряду, в якому планується 19 профільних міністрів і 4 міністрів без портфелів.

У центрі Києва стався обвал стіни під час ремонтних робіт: один загиблий

У Печерському районі Києва під час проведення ремонтних робіт опорної стіни для утримання ґрунту стався обвал, унаслідок чого загинув чоловік. Ще один чоловік травмований, його госпіталізували. Замовником капремонту є Печерська райдержадміністрація. Київська міська прокуратура повідомила, що почала досудове розслідування за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людини.

У Флориді народився надзвичайно рідкісний білий алігатор

У парку рептилій у Флориді народився надзвичайно рідкісний білий лейцистовий алігатор. 19,2-дюймова (49 см) самка зʼявилася на світ у грудні 2023 року. Лейцистичні алігатори є найрідкіснішим генетичним різновидом американського алігатора. Вони відрізняються від алігаторів-альбіносів, які мають рожеві очі та повну втрату пігменту.

Вибрано кращий європейський фільм

В Берліні (Німеччина) Європейська кіноакадемія оголосила лауреатів премії European Film Awards 2023. Фільмом року стала Анатомія падіння французької режисерки Жюстін Тріє. Ця ж стрічка отримала нагороди за: Найкращу режисуру, Найкращий сценарій та Найкращий монтаж, а виконавиця головної ролі Сандра Гюллер стала найкращою актрисою. У центрі сюжету – успішна письменниця, яку підозрюють у вбивстві чоловіка.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button