Події

Підсумки 11.11: Херсон повернувся і без зупинки

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Підрозділи українських військових зайшли до Херсона; Данилов виключив заморожування війни після звільнення Херсона. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Херсон повернувся під Управління України

ГУР Міноборони повідомили, що Херсон повертається під контроль України та до міста заходять частини ЗСУ. Сили оборони запропонували окупантам здатися у полон. Втікаючи з Херсона, російські загарбники підірвали ТЕЦ та телевежу, зруйнували Антонівський міст. Місто залишилося без світла, тепла та зв’язку.

Володимир Зеленський підтвердив визволення Херсона військовими України. У своєму відеозверненні він заявив, що сьогодні – історичний день, адже “ми повертаємо Херсон”. Він зазначив, що херсонці вже прибирають із вулиць та будівель російську символіку та будь-які сліди перебування окупантів у Херсоні.

Стабілізаційні заходи на деокупованих територіях Херсонщини, зокрема зачистки звільнених населених пунктів від окупантів, можуть тривати щонайменше кілька тижнів. Про це повідомив в ефірі загальнонаціонального телемарафону голова Національної поліції України Ігор Клименко. Він уточнив, що з сьогоднішнього дня контингент у 500 правоохоронців почав працювати на деокупованих територіях регіону. Цей контингент буде збільшено за два-три дні до двох тисяч працівників поліції.

ЗСУ не робитимуть зупинок, запевнив Олексій Данилов

Українська армія не припинятиме військових дій після звільнення Херсона. Про це сказав секретар РНБО Олексій Данилов. Він додав, що завдання перед ЗСУ просте і зрозуміле – звільнення українських територій від російських окупантів. І згодом це буде зроблено.

Миколаївську область звільнили від російських окупантів

Голова Миколаївської ОВ Віталій Кім офіційно повідомив, що всю Миколаївську область (крім Кінбурна) звільнено від російських загарбників. Також під контролем України тепер і водовод із Дніпра. Хоча, як зазначив Кім, раніше окуповану територію ще потрібно розмінувати.

Число жертв удару по Миколаєву збільшилося до семи

Кількість жертв ракетної атаки, під час якої сталося потрапляння до житлового п’ятиповерхового будинку в Миколаєві, збільшилася до семи осіб. Минулої ночі війська РФ обстріляли житловий квартал Миколаєва, одна з ракет потрапила до п’ятиповерхового житлового будинку.

З російського полону повернулося 45 українських бійців

Відбувся черговий обмін полоненими – Україні вдалося звільнити 45 воїнів ЗСУ. Серед них солдати та сержанти, які в боях захищали нашу державу. Також вдалося повернути два тіла загиблих захисників.

Уряд ухвалив рішення про розширення акваторії морських портів на річці Дунай

Йдеться про порти в Ізмаїлі, Рені та Усть-Дунайську. За останні півроку збільшити вантажообіг цих портів з 30 тис. т на місяць до 1,7 млн. т. Більш ніж у 50 разів, ніж раніше. Завдяки відкриттю нових пунктів пропуску та розширенню акваторії дунайських портів вдасться “наростити експорт та посилити економічну стабільність”, вважають в уряді.

Денис Шмигаль розповів про опалювальний сезон

В Україні підключено до тепла вже близько 70% будинків та соцінфраструктури. Зокрема, на Закарпатті та на Хмельниччині запущено в роботу 100% котелень, у Тернопільській – майже 100%, на Волині – 93%, на Івано-Франківщині – 92%, у Львівській – 27%, у Рівненській – 94%, у Чернівецькій області – понад 70%. При цьому в усіх областях та містах мають бути якісно облаштовані пункти обігріву.

Стартувала робота нової місії МВФ в Україні

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з Гевіном Греєм у п’ятницю, 11 листопада, розпочала роботу онлайн із представниками України. Сторони продовжать обговорення запиту української влади щодо Моніторингової програми із залученням Ради виконавчих директорів МВФ (PMB).

Ще у трьох регіонах України запровадили аварійні відключення світла

У Сумській, Харківській та Полтавській областях запровадили аварійні відключення світла. Це вимушений крок для збалансування енергосистеми після того, як уночі енергетична інфраструктура знову була пошкоджена ворожими обстрілами.

Зеленський привітав Польщу з днем ​​незалежності

Президент Володимир Зеленський записав польською мовою відеозвернення з нагоди 104-ї річниці відновлення незалежності Польщі. “Україна та Польща разом. Ти наша сестра. Між нами було всяке. Але ми рідні. Ми вільні. Коли нашій відновленій незалежності було тридцять, Польща була поряд…Я пам’ятаю наше спільне щастя. Ми раділи разом. Коли ми знову зустрілися зі старим і спільним ворогом, Польща – поруч. Українці завжди пам’ятатимуть це”, – сказав глава держави.

Україна будує стіну на кордоні з Білоруссю

Рів, насип, залізобетонний паркан із колючим дротом – це інженерні загородження, які будують на Волині. Таким чином вже облаштовано близько трьох кілометрів кордону, роботи продовжуються. Також роботи ведуться і у Рівненській, і Житомирській областях.

Прийнято рішення не викладати у київських школах російською мовою

У столиці повністю виключать російську мову із навчальних програм комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Проектом рішення Київради передбачено здійснення організаційно-правових дій, спрямованих на перехід груп та класів з російської на державну мову.

У NASA провели успішні випробування теплозахисного екрану для польотів на Марс

Він нагадує надувну літаючу тарілку. Пристрій LOFTID злетів у космос і назад 10 листопада. Тарілка благополучно приводнилася у Тихому океані. Підведення під час льотних випробувань надувного сповільнювача на низькій навколоземній орбіті було проведено носом униз, як і планувалося.

Археологи показали кадри найстарішого підводного міста у світі

Місто знаходиться на острові Павлопетрі біля узбережжя Лаконії на півдні Пелопоннесу у водах Середземного моря і є одним із найважливіших місць у грецькій історії. Відомо, що на цьому місці сталася серія із трьох катастрофічних землетрусів приблизно 1000 року до нашої ери.

Новини от 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button