Події

Підсумки 09.09: Захист неба і декларація G20

Фото: Офис президента

Президент України Володимир Зеленський

На Ставці обговорили як захистити небо зимою від атак ворога; Україна розчарована декларацією G20. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна отримає більше протиповітряних Gepard до зими аби захистити небо від ударів

Україна посилить оборону неба зимою. Зокрема, отримає більше протиповітряних зенітних самохідних установок Gepard від партнерів, повідомив президент Володимир Зеленський під час проведення Ставки. Він зазначив, що ті допоможуть закрити небо від атак ворога. Президент назвав енергетичну стійкість ключовим питанням. Він зазначив, що усі посадовці та командувачі мають чіткі завдання щодо протиповітряної оборони, підготовки енергетики, соціальної системи, відповідних пакетів підтримки від партнерів.

Зеленський привітав 50 міст з їхнім днем

Майже пів сотні українських міст відзначають свої дні народженні 9-10 вересня. Деякі з міст-іменинників поки що перебувають в окупації, але вони обов’язково повернуться додому, заявив президент України Володимир Зеленський. Він підкреслив, що Україна завжди памʼятає про всіх своїх та забезпечить свободу й силу всім своїм містам і жодного її сантиметра російським окупантам не залишить.

Країни G20 опублікували спільне комюніке за підсумками саміту в Нью-Делі

Члени “Великої двадцятки” ухвалили спільну декларацію за підсумками саміту у Нью-Делі. Комюніке містить заклик до дотримання принципів міжнародного права, зокрема територіальної цілісності та суверенітету країн, також там наголошується на неприпустимості використання ядерної зброї.

МЗС України висловилорозчарування формулюваннями декларації G20

Зокрема, речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко опублікував зі своїми виправленнями текст підсумкової декларації саміту “Великої двадцятки”. Зокрема, він виправив словосполуку “війна в Україні” на “війна проти України”, “Українська криза” на “агресивна війна Росії проти України”. У фразі, що “усі держави повинні діяти таким чином, що повністю відповідає цілям і принципам статуту ООН” на фото замінено “всі держави” на “Росія”.

Біля берегів Латвії та Естонії розпочалися військово-морські навчання краї НАТО

Біля берегів Латвії та Естонії розпочалися військово-морські навчання НАТО Northern Coasts 2023. Навчання проходять під командуванням Німеччини. У них задіяно близько 3200 військовослужбовців, 30 кораблів і катерів, до 19 літаків із 14 країн. Військові відпрацьовують відбиття потенційного нападу Росії та контрудари. У тому числі військові тренуватимуться здійснювати десантні операції та удари з моря по суходолу. 

Міноборони Румунії повідомило про виявлення уламків ще одного дрону

Уламки першого дрону виявили на березі Дунаю на початку вересня. Фрагменти другого безпілотника, стверджують румунські військові, “аналогічні тим, що використовує російська армія”. Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив про неприйнятне порушення повітряного простору Румунії з реальними ризиками для безпеки румунів, які проживають у цьому районі, і поінформував про інцидент генерального секретаря НАТО Столтенберга.

У Марокко стався найсильніший з 1900 року землетрус

При землетрусі в Марокко загинули понад дві тисячі людей, ще близько двлх тисяч – поранені, причому більшість у критичному стані. Усього від поштовхів постраждали близько 300 тис. жителів країни. Більшість загиблих – з Марракеша та п’яти сусідніх провінцій. Землетрус став найсильнішим у Марокко за 120 років

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button